Prethodni članak
Sljedeći članak

Milanoviću na zahtjev Zelenskog zabranjeno doći na samit u Dubrovniku, Vučiću nije. HDZ oduševljen: 'Nije mu tamo mjesto, on je proruski igrač'


U Dubrovniku se danas održava samit Ukrajina-jugoistočna Europa, a stiže i Volodimir Zelenski. Na sastanak na vrhu nije pozvan predsjednik Zoran Milanović, navodno na zahtjev Zelenskog, dok je pozivnica poslana Aleksandru Vučiću. O svemu tome su jutros na Hrvatskom radiju raspravljali HSS-ov Krešo Beljak, HDZ-ov Andro Krstulović Opara, mostovac Zvonimir Troskot i nezavisna zastupnica iz vladajuće većine Marijana Petir.

Krstulović Opara je u emisiji “U mreži Prvog” naglasio da je premijer Andrej Plenković bio tri puta u Ukrajini, a ovo je treći put da je od početka ruske agresije Hrvatska domaćin “važnih međunarodnih konferencija” koje pomažu Ukrajini u odupiranju ruskoj agresiji.

Marijana Petir rekla je da je kontinuirana podrška hrvatske Vlade Ukrajini prepoznata ne samo unutar naših granica, nego diljem svijeta. “Ne znam tko bi bolje razumio Ukrajinu od Hrvatske. Hrvatska je jedina država članica koja je prije 30 godina osjetila tegobe rata, bila napadnuta, morala se braniti i još danas tragamo za svojih 1770 nestalih. Empatija hrvatskog naroda za ukrajinski narod koji samo brani svoje je potpuno jasna”, kazala je Petir.

Beljak: ‘Sramotno je da Milanović nije pozvan’

Na pitanje kako komentira činjenicu da predsjednik Milanović neće biti na samitu, a navodno je to tražio sam Zelenski, Krešo Beljak rekao je da je to sramotno. “To je kao da vi dođete kod mene doma pa onda kažete da Krešimir Beljak nije pozvan. To je jedna sramota i ne znam uopće kako će to završiti. Mislim da je riječ o skandalu. Ne može gost, još kad dođe tražiti pomoć, uvjetovati tko će biti njemu domaćin”, izjavio je Beljak.

Krstulović Opara je napomenuo da “današnji samit suorganiziraju Volodimir Zelenski i Andrej Plenković”. Dodao je da je Beljak “ušao u kampanju Zorana Milanovića”.

Zvonimir Troskot smatra da bi predsjednik Milanović, iako se ne slaže s njim u stajalištima, trebao nazočiti samitu zato što su kreatori vanjske politike u Hrvatskoj predsjednik Vlade, ali i predsjednik Republike. “Smatram da se ne može dogoditi da vanjski predsjednici ili bilo kakvi vanjski čimbenici određuju nama neke stvari u smislu suvereniteta. Ovo nije dobra poruka prema državi”, rekao je Troskot.


Opara: ‘Milanović je proruski igrač’

Na pitanje kako to da Aleksandar Vučić dolazi, a Milanović ne, Krstulović Opara je ustvrdio da je Milanović “proruski igrač” sugerirajući time da Vučić, kojemu je pozivnica upućena, proruski igrač nije.

“Predsjednik Milanović je protiv europske politike uvođenja mira u Ukrajinu. Nijedan put se nije susreo s gospodinom Zelenskim. Nikada nije dao izravnu potporu Ukrajini. Jučer je rekao u Crnoj Gori da smo mi svi odgovorni jer smo uvalili Ukrajinu u velike nevolje. Ja ne razumijem što gospodin Milanović misli s tim. Što smo mi trebali, prisiliti Ukrajinu da položi oružje, dopustiti Rusima da ih pregaze? I takvu osobu biste vi pozvali da vam raspravlja o budućnosti Ukrajine i pobjedi. Njemu nije mjesto na tom skupu”, kazao je.

“Dobro je predsjednik Zelenski dogovorio s gospodinom premijerom da gospodin Milanović ne bude danas na samitu u Dubrovniku jer mu ondje nije mjesto”, dodao je.


Beljak: To je Vučićeva retorika

Beljak je na to rekao da su “Plenković i njegov proxy, kao što je gospodin Krstulović Opara” preuzeli Vučićevu retoriku.

“Tko je protiv mene – taj je ustaša, a u Hrvatskoj imamo Tko je protiv mene – taj je putinovac. To su gluposti. Nitko u Hrvatskoj, uključujući Milanovića, nije za Putina. Nitko ne spori da je riječ o agresivnom ratu, ali što tu Hrvatska radi? Kakav je to rat”, pita se Beljak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook