Prethodni članak
Sljedeći članak

U ZADNJI ČAS: Na granici zaustavljena  pošiljka rajčica. Otkrivena prisutnost opasnih tvari


Graničnom kontrolom, u rajčicama porijeklom iz Turske, koje su trebale biti uvezene u Hrvatsku, otkrivena je povišena prisutnost čak dvije različite tvari jako opasne po zdravlje ljudi.

Naime, u ovom je povrću nađen teški metal kadmij, ali i pesticid klorpirifos, zabranjen u EU, javljaju iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje hranom i životinjskom hranom, preosi podravski.hr.

Naime, kadmij je povezan s oštećenjem bubrega i slabljenjem kostiju, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Najnovija istraživanja ukazuju na to da ne postoji točan prag ispod kojeg se može sa sigurnošću isključiti njegovo štetno djelovanje.

S druge strane, klorpirifos je pesticid za koji je utvrđeno da uzrokuje poremećaje u razvoju djece. On oštećuje mozak i uzrokuje druge zdravstvene probleme. U Hrvatskoj i mnogim drugim državama legalno se upotrebljavao do 2006. godine te postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća.

Kako je kontrola pošiljke izvršena na granici, spriječeno je da se rajčice uvezu u Hrvatsku te je naloženo da se doslovno unište.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook