Prethodni članak
Sljedeći članak

U zrakoplovnoj nesreći poginula trojica Zagoraca

Trojica Hrvata poginula su jučer u 9.24 sati u padu zrakoplova cessne u vlasništvu Getroa samo kilometar i pol od zračne


Trojica Hrvata poginula su jučer u 9.24 sati u padu zrakoplova cessne u vlasništvu Getroa samo kilometar i pol od zračne luke u Bratislavi. Život su izgubili pilot Stjepan Željko Fekonja (53) iz Krapine, mehaničar Dragutin Šanjek (35) te 19-godišnji Stjepan Sokser, brat Šanjekove djevojke (obojica iz Hraščine u Hrvatskom zagorju), dok su avionom krenuli na redoviti servis u Slovačkoj.

Avion se zapalio i eksplodirao, a tijela nesretnih putnika potpuno su izgorjela. Zrakoplov je jučer oko 8.30 uzletio je iz zrakoplovne luke Lučko prema Bratislavi. Tri su muškarca krenula na redoviti servis, koji se obavljao u tvrtki EHC-servis.

Na prilazu Bratislavi, kod mjesta Vajnory, magla je bila gusta. Iskusni piloti jučerašnje vremenske uvjete ocjenjuju vrlo lošima te naglašavaju da bi bilo mnogo sigurnije da su u zrakoplovu bila dva pilota.

Kobnom je cessnom sam upravljao Stjepan Fekonja iz Krapine. Letačku je dozvolu dobio 1992. godine, a u međuvremenu je otvorio i svoju letačku školu Air Krapina.

Mehaničar Dragutin Šanjek navodno je radio u Croatiji Airlinesu i bio je vrlo iskusan i pouzdan stručnjak. Sam let do Bratislave traje 55 minuta. Na prilazu zračnoj luci jedan od lokalnih stanovnika začuo je čudan zvuk koji ga je podsjetio na avionsku nesreću od prije četiri godine.

Pao pod pravim kutom

– Bilo je točno 9.24. Živimo blizu zračne luke i znam kakav je pravilan zvuk motora. Ovo nije bilo ni približno tome. Na visini od nekoliko stotina metara ugledao sam mali avion. U sekundi se sručio na tlo pod pravim kutom, tristotinjak metara od naše kuće. Nevjerojatno – u šoku prepričava Sašo Kuzmanovski, Makedonac koji već više od sedam godina živi u Bratislavi, jedan od očevidaca tragedije.

Prilikom pada čuo je glasan, tup udarac, a nekoliko sekundi kasnije i manju eksploziju nakon koje je ostatke aviona zahvatila vatra.

– Sjeo sam u auto i za dvije minute bio sam prvi na mjestu nesreće. Htio sam pomoći, ali za troje putnika nije bilo spasa. Jedno tijelo, mislim da je to onaj tridesetpetogodišnjak, bilo je doslovce raskomadano tridesetak metara od olupine, a preostala su se nazirala u spljoštenoj hrpi lima koja je gorjela – prisjeća se Kuzmanovski.

U svemu ga je dodatno pogodilo kada je shvatio da su stradali Hrvati.

Hrvatski istražitelji

– Iz aviona je ispala hrvatska dozvola za letenje.

Njegova supruga Jana, Slovakinja hrvatskih korijena, odmah je pozvala policiju i Hitnu pomoć. Došli su nevjerojatno brzo. – Točno nakon sedam minuta stigla je pomoć – kaže Kuzmanovski.

Na tom području živi velik broj Hrvata, a nekoliko kilometara dalje nalazi se i selo Chorvatsky Grob. Među malobrojnim svjedocima kruži priča da je pilot neposredno prije pada kobnu cessnu pokušao prizemljiti na aerodromu, te da se okretao kako bi još jednom pokušao sletjeti.

Nakon pregleda mjesta nesreće i razgovora s očevicima, istražitelj Ladislav Grella procijenio je da se zrakoplov obrušio s visine između 300 i 500 metara te da je na tlo pao pod pravim kutom. Prve su pretpostavke istražitelja da zrakoplov nije eksplodirao u zraku, nego na tlu te da je eksplozija bila posljedica požara.

Istražitelj Grella smatra da pilot nije pokušao prisilno sletjeti, na što bi ga natjerao možebitni tehnički kvar.

– Da je pilot htio, mogao je bez problema prisilno sletjeti i dva puta. Površina polja na koju je avion pao dopušta takve manevre – izjavio je Grella. Danas se u Bratislavi očekuju hrvatski istražitelji.

Željko Fekonja je bio strastven i odličan pilot

Pogibija Stjepana Željka Fekonje (53), pilota Cessne T303 Crusader koja se srušila nedaleko od Bratislave, šokirala je zagorsku javnost, a posebno njegove sugrađane u Krapini. Priča o Fekonji mogla bi se sažeti u sintagme: bio je čovjek od akcije ili bio je čovjek koji je živio svoju ljubav, letenje.

Promijenio je nekoliko poslova, od šefa održavanja u tvornici Šavrić do poslovanja s benzinskim tvrtkama za koje je nabavljao ulja i maziva, a jedno je vrijeme kao član HDZ-a, od travnja 1996. do lipnja 1997., bio čak i gradonačelnik Krapine, procijenivši da samo kroz politiku može nešto napraviti za svoj grad. I napravio je puno, kažu ljudi, iako u politici nije trajao dugo jer je ona za njega bila previše statična. Uz vođenje pilotske škole u Zagrebu, u središtu Krapine imao je pizzeriju Picikato.

- Nikada nije mirovao. Bio je čovjek od akcije. Mogu reći da je život posvetio svojoj ljubavi - letenju. Bio je inženjer prometa, no stalno je još nešto polagao, školovao se. Kći Marina radi u Croatia Airlinesu, dok mu je sin Marjan bolničar u Krapinskim toplicama. Pokazivao je nevjerojatan žar i volju za letenjem i visinama - rekao je njegov stranački kolega, gradonačelnik Krapine Josip Horvat.

- Bio je strastven i odličan pilot. Njegova dob tu ne igra nikakvu ulogu jer je bio u savršenoj formi. Nedavno je u Njemačkoj položio i ispit za kopilota velikih aviona sa 50 putnika, prošle godine je nešto polagao u Americi. U Zagrebu je vodio vlastitu privatnu pilotsku školu, učio je mlade pilotiranju - rekao je Josip Kening.

Izvor: Večernji list / Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook