Prethodni članak
Sljedeći članak

Ugrožava li to jedna cigla suverenost Slovenije?!


Ugledni zagorski ugostitelj iz Huma na Sutli Josip Kunštek, vlasnik restorana Iva na Brodu, pozvao nas je ogorčen post



Ugledni zagorski ugostitelj iz Huma na Sutli Josip Kunštek, vlasnik restorana Iva na Brodu, pozvao nas je ogorčen postupkom slovenske granične policije.



Susjedi digli hajku


Naime, u 10.30 sati, kaže, posjetila ga je hrvatska granična policija i upozorila ga kako je u rijeci Sutli, odmah uz njegov restoran, uočena velika cigla.

– Budući da se moj restoran trenutačno preuređuje, očigledno su pretpostavili da je cigla u rijeku došla odatle. Naši dečki bili su ljubazni i kazali kako je njih o svemu tome obavijestio šef hrvatske granične policije Bruno Dolički.

Odmah sam nazvao Doličkoga i ubrzo se ustanovilo da iza svega stoji slovenska policija. Dolički mi je, naime, kazao da su naši i slovenski policajci imali u petak sastanak na kojemu je slovenska strana rekla o spornoj cigli i kako bi bilo dobro da se ona makne – ispričao nam je Kunštek. Sutla je, uvjerili smo se jučer i sami, na tome mjestu široka tri do četiri metra, a cigla se nalazi uza samu hrvatsku stranu, niti metar od obale.

– Zašto me Slovenci tjeraju da maknem nešto što je na našoj strani? Istina, postoji mogućnost da je cigla pala zbog radova jer smo u fazi gradnje i okoliš smo kanili počistiti nakon što završimo radove. I inače čistimo svake godine drveće i korito Sutle na hrvatskoj strani. No, naši susjedi digli su takvu hajku kao da je jedna cigla, koja je vjerojatno slučajno pala u rijeku, ugrozila suverenost i neovisnost Slovenije. Ako naša policija zatraži da maknem ciglu, ja ću je odmah maknuti – ističe Kunštek i podsjeća na slučaj iz 2004. kada su Slovenci gradili carinu.

Sporni nasip zbog carine

– Tada su sagradili nasip na Sutli dug četrdeset metara i zbog tog je nasipa sada dva do tri puta na godinu poplavljen moj restoran. Mi, vijećnici HDZ-a, pitali smo tada na vijeću je li Slovenija Općinu pitala za suglasnost za gradnju nasipa, no odgovora nije bilo.

U deset godina, imali smo u restoranu, zbog toga slovenskog zida, šest poplava i nismo dobili ni lipe odštete. Posljednji put, 6. lipnja, poplavila nam je kuhinja i to je, među ostalim, razlog preuređivanja jer će nova kuhinja biti na katu. U PU krapinsko-zagorskoj rekli su nam kako nema nikakve prepreke da Josip Kunštek sam izvadi ciglu iz rijeke. Time bi cijeli ovaj slučaj bio završen.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook