Prethodni članak
Sljedeći članak

UHDDR postavio spomen-obilježje poginulim braniteljima

Krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak na mjesnom groblju u Lastinama otkrila je spomenik poginulim braniteljima u D


Krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak na mjesnom groblju u Lastinama otkrila je spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu iz Općine Hum na Sutli. Pokretač gradnje spomenika bili su članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Huma na Sutli.

Trajno sjećanje

Ogranak je u Humu na Sutli osnovan prije godinu dana i zadao si je zadatak da postavi spomen-obilježje za sjećanje na sve pale hrvatske branitelje. Prikupljeno je nekoliko idejnih rješenja, a odabrano je ono Krešimira Hrastinskog.

Ovo spomen-obilježje posvećeno je poginulim humskim braniteljima Antunu Rebiću, Marijanu Pletešu, Danijelu Puheku, Dragutinu Žoleku, Josipu Tepešu, Dušanu Očku, Darku Halužanu, Darku Firštu i Josipu Karlovšeku kazao je Mario Draganić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, županijska podružnica Krapinsko-zagorske županije. Ploča s imenima bit će postavljena u sklopu-spomen obilježja sljedeće godine.

Datum postavljanja spomenika odabrali smo jer se 6. listopada uzima kao datum mobilizacije naše 103. zagorske brigade, a 8. listopada je Dan neovisnosi Republike Hrvatske kazao je Mario Draganić i izrazio nadu da spomeno-obilježje ostane trajno sjećanje, mjesto na kojemu će svi zastati i pogledati ga, sjetiti se svih onih kojih danas, nažalost, više nema, a svoje su živote položili na oltar domovine.

Humski načelnik Božidar Brezinščak Bagola podsjetio je u svojem obraćanju okupljenima na žrtve koje su za Hrvatsku pale još za uspostave Kraljevine Jugoslavije.

Dostojanstveno obilježje

U našoj izrazito pograničnoj općini, najbližoj Europskoj uniji, s osobitim poštovanjem i ponosom ističemo dvije žrtve za Hrvatsku koje su pale odmah nakon uspostave Kraljevine Jugoslavije 1918. godine, pamtimo krvoproliće pokraj župne crkve Majke Božje Taborske 1935. kad su velikosrpski žandari ubili četiri naša mještanina, prisjećamo se užasnog ubojstva našega Humčana, velečasnog Antuna Grahovara, koji je ubijen u župnom dvoru Svete Marije u Sisku 9. studenoga 1990. te je, zapravo, pao kao prva žrtva za demokratsku Hrvatsku, a s osobitom zahvalnošću sjećamo se naših mladića koji su kao hrvatski dragovoljci i branitelji poginuli u Domovinskom ratu kazao je načelnik Bagola.

Općinsko čelništvo svesrdno je podržalo inicijativu Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata za podizanje ovog dostojanstvenog spomen-obilježja, koje je podignuto zahvaljujući krapinsko-zagorskoj podružnici te udruge, članovima udruge iz Huma na Sutli, Općini, Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti te Klesarstvu Hrastinski.

Vjerujem da ćemo ovo spomen-obilježje rado uključiti u svoj dnevni život, u svoje šetnje, da ćemo ovamo rado svraćati i prisjećati se vremena i ljudi neraskidivo povezanih s idejom slobode, slobodne i neovisne Hrvatske zaključio je načelnik Bagola.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook