Prethodni članak
Sljedeći članak

UPALJENI GENERATORI: "Prijeti nam tuča i moglo bi danas biti svašta"


U 14:30 sati upaljeni su prizemni generatori za obranu od tuče pomoću srebrovog jodida, potvrdio je za Zagorje.com predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, Josip Salatko.

Kako nam je rekao, prema naredbi DHMZ-a, generatori će biti upaljeni iduća četiri sata, dakle, do 18:30 sati.

Do tad bi, kaže, glavnina potencijalno opasnog nevremena trebala proći preko naših krajeva.

- Tlak je nizak, temperatura i vlažnost zraka su visoki, tako da bi danas moglo biti svašta. Prijeti nam, naravno, i tuča, zbog čega su i upaljeni generatori - rekao je Salatko za Zagorje.com.

Kako nam je pojasnio, opasna fronta našim se krajevima približava s juga.

 

 

- Budući da dolazi s juga, prva će na udaru biti područja između Karlovca i Siska, a potom bi, kako sada stvari stoje, preko Zagreba trebalo stići i do Zagorja. Uvijek naglašavam, pa ću tako i ovaj put naglasiti, opasnost postoji, nije zanemariva, no intenzitet nevremena, točan smjer njegovog kretanja, kao i to hoće li pasti tuča u Zagorju ili ne, nikad ne možemo sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti. Nadamo se, kao i uvijek, da će nas zaobići ili barem da ćemo uspjeti generatorima spriječiti ono najgore ili barem smanjiti intenzitet na onim područjima gdje sustav obrane od tuče još u nekom obliku postoji - rekao je Josip Salatko za Zagorje.com.

Inače, mogućnost grmljavinskih pljuskova za danas pred kraj dana najavio je jutros i naš prognostičar Kristijan Božarov, a oblačno i kišovito vrijeme mjestimično bi se, kaže, moglo zadržati i sutra tijekom prijepodneva.

 

Foto: Kristina Stedul Fabac/ Pixsell

 

"Sutra će u noći i ujutro biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimično s kišom ili pljuskovima i grmljavinom. Sredinom i u drugom dijelu dana djelomično sunčano i većinom suho, još ponegdje uz pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjevernih i istočnih smjerova. Jutarnja temperatura od 15 do 19°C, a najviša dnevna od 27 do 30°C.", najavio je Kristijan Božarov.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook