Prethodni članak
Sljedeći članak

USKOK podigao optužnicu protiv 25 državljana Hrvatske


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 25 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, piše N1.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od 25. studenoga 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Belgije, Danske, Njemačke, Švicarske, Austrije, Slovenije, Francuske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Sijera Leonea, u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina, marihuane i hašiša te krijumčarenja, prijevoza i prodaje tih droga u državama članicama Europske unije.

Nakon što je prvi okrivljenik zajedno i po prethodnom dogovoru s drugim okrivljenikom te više osoba iz Srbije i Južne Amerike, dogovorio nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina u Južnoj Americi, s kupcima iz EU je dogovarao njegovu prodaju. Potom je s 2., 3. i 5. okrivljenicima osigurao novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za osam posto njene vrijednosti.

U tu svrhu prvi okrivljenik je dao nalog 2. i 5. okrivljeniku da pronađu posadu jedrilice koja će po njegovim uputama i uputama šestog okrivljenika u Južnoj Americi preuzeti drogu. Potom je 5. okrivljenik pronašao skipera, koji je angažirao još dva člana posade, a prvi okrivljenik je posredstvom7. okrivljenika predavao osmom okrivljeniku novac za troškove puta i posade jedrilice. Osim toga je izdavao skiperu upute o kretanju do točno određene lokacije ispred obale Sijera Leonea gdje je preuzeto 905 kilograma kokaina vrijednog najmanje 37.554.624 eura te upute do lokacije predaje kokaina nepoznatim osobama iz Španjolske radi njegovog daljnjeg prijevoza i prodaje u EU.

Nakon što je droga prokrijumčarena iz Južne Amerike u Europu, prvi okrivljenik je po prethodno stvorenom planu s 2., 3., 4., 5., 9. 11. i 16. okrivljenikom od nepoznatih osoba nabavljao kokain koji je u Hrvatskoj prodavao za najmanje 32.000 do 45.000 eura, a u drugim državama EU po cijeni od najmanje 31.500 do 38.000 eura po kilogramu. Također je prvi okrivljenik nalagao 10. i 26. okrivljeniku da u Njemačkoj iznajme stanove za skladištenje droge, a 2., 3., i 4. okrivljeniku da u Hrvatskoj organiziraju prihvat, skladištenje i prodaju droge kupcima u Hrvatskoj i u BiH. Novac od prodaje droge okrivljenici su predavali prvom okrivljeniku,  11. i 16. okrivljenik su mu dostavljali evidenciju obavljenog prijevoza droge te podatke o primljenoj i prodanoj drogi i ostvarenoj zaradi, na temelju kojih podataka je prvi okrivljenik vodio “evidenciju kase“ svog udruženja.

Prvog okrivljenika se također tereti da je organizirao predaju droge drugog do šestog okrivljenika koji su je prodavali većem broju osoba iz Splita, Solina, Biograda, Dubrovnika, Zadra, Rijeke i Zagreba, kao i za sada nepoznatim osobama u BiH.

Osim toga prvom okrivljeniku se stavlja na teret da je radi kontinuirane nabave većih količina hašiša i marihuane i njihovog krijumčarenja i prodaje u EU.

Okrivljenici su na opisani način nabavili najmanje 1.254,5 kilograma kokaina, 1.037,50 kilograma marihuane i 100,1 kilogram hašiša, ukupne vrijednosti od najmanje 17.585.216,71,40 eura. Od toga su prodali najmanje 342,8 kilograma kokaina vrijednog najmanje 14.227.433,71 eura te 450 kilograma marihuane vrijedne najmanje 1.282.500,00 eura i 77 kilograma hašiša u vrijednosti od najmanje 308.000,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv 23 okrivljenika.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook