Prethodni članak
Sljedeći članak

Vatrogasna drama u Zagorju! Zapovjednik Sinković: "Situacija je vrlo kritična"


Gradski vijećnici na sinoćnjoj su sjednici donijeli odluku o drugom rebalansu Proračuna Grada Zaboka za 2024. godinu, koji je tako uvećan za milijun i 132 tisuće eura, odnosno za nemalih 8,6%. - Velik dio tih sredstava odlazi na povećanje troškova dječjeg vrtića, kao i za produženi boravak djece u osnovnoj školi, a kojeg Grad u potpunosti financira. U svakom slučaju, glavnina tog iznosa koji se raspodijelio rebalansom, raspodijeljen u korist socijale, odnosno tih djelatnosti i institucija – kratko je pojasnio gradonačelnik Ivan Hanžek.

Inače, sjednica je održana gotovo bez oporbe, budući da je od ukupno 13 gradskih vijećnika, sjednici prisustvovalo njih 8, od čega je iz oporbenih redova nazočan bio samo HDZ-ov Petar Vrančić. Stoga je većina odluka usvojeno ili jednoglasno, ili sa 7 glasova 'za' i jednim suzdržanim glasom, onim Vrančićevim. Tako je prihvaćeno i izvješće o izvršenju proračuna za 2023. godinu, kao i brojna izvješća o prošlogodišnjem izvršenju raznih gradskih programa. 

 

Među ostalim točkama dnevnog reda posebno je upečatljivo bilo Izvješće o radu Zagorske javne vatrogasne postrojbe u 2023. godine, a koje je podnio njen zapovjednik Dražen Sinković. Naime, kako se moglo čuti na sinoćnjoj sjednici, a i prema dodatnim informacijama zapovjednika Sinkovića koje nam je dao u svojoj izjavi nakon sjednice, ZJVP Zabok, kojoj su osnivači 23 jedinice lokalne samouprave, u velikim je problemima.

Ukratko, nedostaje im ljudstva, a i za to malo ljudi što imaju, više nemaju ni za plaće. - Kao prvo, imamo manjak zaposlenih vatrogasaca. Kroz niz proteklih godina, kad su naši djelatnici odlazili u mirovine, mi nismo zapošljavali nove djelatnike kako bismo mogli izvršavati naše financijske obaveze prema djelatnicima koji su ostali raditi. No, sad smo došli u kritičnu fazu gdje s ovim brojem vatrogasaca više ne možemo operativno raditi na području kojeg pokrivamo – pojasnio nam je Sinković. Kako kaže, nije problem naći djelatnike, profesionalne vatrogasce  i zaposliti ih. No, niti za sadašnje djelatnike nisu sigurni kako će im isplatiti iduće plaće i ostale primitke na koje imaju pravo, tako da je zapošljavanje novih vatrogasaca u ovim trenucima nemoguća misija. - Situacija je vrlo kritična jer je država za profesionalne vatrogasce propisala koeficijente i sve one obaveze koje bi Postrojba prema njima trebala izvršavati, a nije za to spustila novac. Odnosno, financijski standardi nas ne prate za sve ono što je država propisala i financijska sredstva nisu dostatna da ispunimo sve te obaveze prema postojećim djelatnicima, a kamoli onda prema onima koje bismo trebali zaposliti – kaže nam Sinković.

U čitavoj toj priči pokušavaju im pomoći osnivači, kao što smo naveli, 23 zagorska grada i općine, među kojima  je i Grad Zabok. - Svi osnivači su nam 'uskočili' za 2023. godinu, kao i sada u ovih prvih pet, šest mjeseci 2024. godine kako bismo preživjeli. Pomogli su nam tako da su nam financijska sredstva koja bi nam trebali godišnje davati, dali u čitavom iznosu već sad u prvih pola godine. I to smo nekako uspjeli preživjeti, ali sad je već problem za isplatu ove plaće, za regres i za sva ona prava na koja odlukom države naši djelatnici imaju. Sad taj problem sindikati pokušavaju riješiti s Vladom jer gradovi i općine više to neće moći financirati. Tako da ćemo vidjeti što ćemo i kako ćemo – rekao nam je zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok, koja ima svoje ispostave i u Mariji Bistrici i u Klanjcu te sve zajedno imaju 43 zaposlena. Godišnji proračun im je, kaže nam Sinković, oko 1,5 milijuna eura, a čak 90 posto tog iznosa odlazi samo na plaće.

Gradonačelnik Hanžek rekao nam je kako je proteklog tjedna prisustvovao sastanku dijela rukovodstva Udruge gradova, i Udruge općina s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice kod potpredsjednika hrvatske Vlade Tome Medveda i to upravo na tu temu. - Svi smo u istoj situaciji. Kako u vatrogastvu, tako i u dječjim vrtićima. Država je propisala uvjete, a mi trebamo osigurati sredstva. Od ovog rebalansa proračuna kojeg smo sad usvojili čak 400 tisuća eura odnosi se samo na plaće zaposlenika. Reći ću samo jedan primjer: prema dosadašnjim zakonima, nitko u institucijama koje se financiraju iz gradskog proračuna nije mogao imati plaću veću od gradonačelnika. Sad preporučujem svima koji se namjeravaju kandidirati za gradonačelnika, neka izaberu da idu za ravnatelja ili ravnateljicu dječjeg vrtića jer će imati oko 300 eura veću plaću. Kod vatrogasaca je još jedan dodatni problem što je država bila propisala da se moraju isplaćivati otpremnine vatrogascima koji odlaze u mirovinu u iznosu od 200 tisuća kuna, što je ispraznilo blagajne svih javnih vatrogasnih postrojbi jer je većina vatrogasaca zaposleno iz redova MUP-a, iz policijskog sastava između 1999. i 2021. godine pa se dogodilo da je većina vatrogasaca stekla sada uvjete da odu u mirovinu, a država nije povećala sredstva za vatrogastvo. Da vam što jednostavnije objasnim, kolač kojeg je država osigurala 2008. godine je bio isti kao što je i danas. No, država je u međuvremenu dozvolila osnivanje 31 dodatne vatrogasne postrojbe. Tako da su šnitice te torte sad postale vrlo tanke – slikovito je pojasnio gradonačelnik Hanžek.

Kvalitetno rješenje tog problema, kaže, ipak nije na vidiku.  - I na tom razgovoru s potpredsjednikom Vlade, vidio sam da on ima volju i želju da se taj problem riješi, no, ministar financija i šefica državne riznice kažu da nema novaca. I većina velikih su najavili da će početi otpuštati ljude ili čak gasiti javne vatrogasne postrojbe. Nismo ni mi daleko od toga. Prva 'vatrogasna' mjera bi bila da ukinemo podružnicu Marija Bistrica i podružnicu Klanjec. No, problem je i dalje da nema uvjeta i mogućnosti za zapošljavanje, a fali ljudi. Mi smo zajedničkim dogovorom, bez obzira na političke opcije i stranke, svi gradonačelnici i načelnici uplatili u prvih šest mjeseci iznos za cijelu godinu. No, u ovom trenutku zbilja ne znamo što će biti idućih šest mjeseci – rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook