Prethodni članak
Sljedeći članak

Važna obljetnica: Otkriva se bista zaslužnom krapinskom gradonačelniku koji je 40 godina bio na čelu grada!


Ove nedjelje na Hušnjakovom će biti otkrivena bista Vilibalda Sluge, povodom 170. obljetnice njegova rođenja.

Za one koji ne znaju, Sluga je 40 godina bio gradonačelnik Krapine, predsjednik DVD – a Krapina, ali i načelnik Đurmanca, Desinića, Ivanca, Ludbrega. – Za njegovo vrijeme napravljene su velike stvari, od tadašnje pučke škole (danas Osnovna škola Ljudevita Gaja), uveden je vodovod, električna energija, izgrađeni armirani betonski mostovi i makadamske ceste, ali i niz drugih stvari – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Uz otkrivanje biste, ove nedjelje u 17 sati, bit će pripremljen prigodni program, koji će u Muzeju krapinskih neandertalaca trajati čitav dan, a predstavio ga je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

Muzej krapinskih neandertalaca program je uključen u obilježavanje Dana europske baštine, u sklopu čega su već otvorene dvije izložbe, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Krapine osmišljena je obljetnička informativna karta. – Naime, 1904. godine Dragutin Gorjanović Kramberger i Vilibald Sluga organizirali su međunarodni svjetski skup antropologa u Krapini i tada je cijeli svijet čuo za Krapinu i neandertalce – istaknuo je Sabol.

Osim otkrivanja spomenika u 17 sati, program ove nedjelje počinje u 10 sati u Muzeju, gdje će biti omogućen besplatan ulaz za sve individualne posjetitelje. – U 13 sati počinju edukativne radionice za djecu, a nakon toga vođene ture kroz grad Krapinu, gdje ćemo posjetiti važne kulturne lokalitete koji su obilježili sudionici antropološkog skupa prije 120 godina. U 17 sati slijedi otkrivanje spomenika Vilibaldu Slugi – najavio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook