Prethodni članak
Sljedeći članak

Važniji smještaj za bicikl nego krevet

Kad će se u kolovozu često viđati žena koja će na biciklu obilaziti područje naše županije, neće biti riječ tek o nečije


Kad će se u kolovozu često viđati žena koja će na biciklu obilaziti područje naše županije, neće biti riječ tek o nečijem aktivnom provođenju odmora, nego će vrhunski stručnjak u tom području, Darinka Širola, određivati biciklističku stazu Krapinsko-zagorske županije.


Ona je taj posao odradila za sve biciklističke staze koje se trenutačno rade u Zagrebu te za prvi međunarodni biciklistički put koji ulazi u Hrvatsku.

Taj posao radi u sklopu izrade projektne dokumentacije za županijsku biciklističku stazu, za što je novac, 80.000 kuna, osiguran u županijskom proračunu. Tim će se projektom u siječnju natjecati za novac iz pretpristupnih fondova, iz kojih se, primjerice, u Sloveniji financira, osim izrade biciklističkih staza, čak i postavljanje prometnih znakova kojima se označava teren što nije pogodan za vožnju biciklom.

Krapinsko-zagorska županija odlučila se za cikloturizam kao jedan od segmenata specijalnih oblika turizma, primjerice i zato što za taj oblik turizma u posljednje vrijeme vlada veliko zanimanje i procjena je da u zemljama Europske unije trenutačno ima oko dva milijuna cikloturista. Cikloturisti se od tipičnih turista razlikuju najviše po tome što su to ljudi koji putuju u malim skupinama, nisu ljubitelji noćnog života i luksuznog smještaja, nego se zadovoljavaju jednostavnim smještajem.

Jedini poseban zahtjev koji imaju jest briga o biciklu, što znači njegov siguran smještaj tijekom noći i minimalni uvjeti za održavanje. Cikloturisti, dakle, trebaju smještaj samo na jednu noć, prostoriju pod ključem za besplatno ostavljanje bicikala tijekom noći, prostor za sušenje odjeće i putne opreme, obilan doručak, zemljovid područja, raspored vožnje, set za jednostavne popravke i obavijest o najbližem mehaničaru.

Smještaj koji cikloturistu nudi navedeno dobiva međunarodnu oznaku bike and bad. Osim što će određivati biciklističku rutu, gospođa Širola anketirat će stanovnike o željama i mogućnostima pružanja takve usluge.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook