Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKI ISKORAK: Svetokriški vrtić proširio kapacitet na sedam skupina, Kos: 'Želja je zadovoljiti sve potrebe, pred nama su novi izazovi'


U Svetom Križu Začretju, večeras je svečano otvoren dograđeni dio Dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje, čime je kapacitet ove ustanove povećan na sedam skupina. Projekt je to koji predstavlja značajan iskorak za općinu, koja se posljednjih godina intenzivno usmjerila na ulaganje u najmlađe stanovnike. 

Dogradnja po fazama

Načelnik Marko Kos izrazio je zadovoljstvo proširenjem, istaknuvši kako je ovo samo jedna faza dugoročnog plana koji odgovara rastućim potrebama općine. 

- Nadam se da gradnje nikad neće biti dovoljno, što znači da se broj stanovnika u Svetom Križu Začretju povećava. Prije nekoliko godina svjedočili smo prekretnici kada smo puno ulagali u gospodarstvo, ali smo odlučili usmjeriti se prema najmlađima. Danas gotovo polovica općinskog proračuna ide na njih - rekao je Kos.

Vrtić je građen u fazama zbog financijskih ograničenja, no Kos vjeruje da će do 2026. proširiti kapacitet za još dvije skupine. Zgrada je zamišljena tako da se može graditi po fazama. Prva faza koštala je gotovo dva milijuna eura, a druga oko 900 tisuća eura. 

- Odlučili smo razdijeliti vrtić u nekoliko faza, sada smo dovršili drugu, upisali smo 30-ak nove djece, no ono što nas žalosti jest da opet nismo uspjeli upisati svu djecu. S druge strane, veseli nas što populacija u Začretju raste. Želja je zadovoljiti sve potrebe, odnosno, upisati svu djecu, a za to su još dvije dodatne grupe optimum. To je izazov za 2025./2026. godinu - zaključio je načelnik Kos.

Velike potrebe 

Ravnateljica vrtića Martina Jakuš istaknula je kako je novo proširenje odgovor na sve veći interes za smještajem djece u ustanovu. 

- Otvaramo dograđeni dio vrtića čime kapacitet proširujemo na sedam odgojno-obrazovnih skupina – dvije za djecu jasličke dobi i pet za djecu vrtićke dobi - rekla je Jakuš i dodala kako je prošle godine na listi čekanja ostalo pedesetak djece, no nisu svi bili s područja Svetog Križa Začretja niti su svi imali navršenih godinu dana, što potvrđuje sve veću potražnju za predškolskim ustanovama u cijeloj županiji.

- Posljednjih je godina zabilježen veliki trend potreba za vrtićima, kvaliteta rada raste, a time i potreba roditelja za smještajem djece u vrtić - rekla je Jakuš.

Nema više baka servisa, djeca moraju u vrtiće

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar pohvalio je napore Općine i ukazao na širu potrebu za ovakvim projektima diljem Hrvatske. 

- Nema više baka servisa i trebalo je brzo reagirati. Načelnik Kos i Općina reagirali su pravovremeno i stvorili uvjete za djecu. Čim krenu upisi u vrtiće na državnoj razini, glavna je tema koliko je djece ostalo na listama čekanja, no dobro je da se postavio rok u kojem bi svako dijete trebalo dobiti svoje mjesto u vrtiću. Ovo je primjer dobre prakse - rekao je Kolar te dodao da bi u budućnosti država trebala preuzeti financiranje plaća odgajatelja, slično kao što to radi za nastavnike. Naglasio je i kako bi ostatak potrebnih sredstava za funkcioniranje vrtića trebao ostati na jedinicama lokalne samouprave, čime bi se osigurao ravnomjerni razvoj predškolskih ustanova.

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook