Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliko Trgovišće hrvatski rekorder po broju općinskih načenika

Općina Veliko Trgovišće svojevrsni je rekorder po broju načelnika koji su se u proteklom, vrlo kratkom periodu izmjenjiv


Općina Veliko Trgovišće svojevrsni je rekorder po broju načelnika koji su se u proteklom, vrlo kratkom periodu izmjenjivali na vlasti. Podsjećamo, prvo su u prosincu prošle godine HDZ-ovci i ZDS-ovci uz pomoć «odmetnutih» HSS-ovaca srušili koalicijsku vlast SDP-HNS-HSU-ZS i SDP-ovog načelnika

Ivana Žeinskog te postavili svojeg Stjepana Lojnu iz HSS-a. Dotični je u načelničkoj fotelji sjedio izuzetno kratko, te ga je već nakon dvadesetak dana uz pomoć donedavnog stranačkog kolege HSS-ovca Zdravka Halambeka koji se vratio «staroj koaliciji» zamijenio SDP-ovac Stjepan Pavliša.

Pavliša smjeni ne vjeruje...

No, nakon otprilike dva i pol mjeseca mirovanja i Pavliša je smijenjen iako on zajedno sa svojim koalicijskim partnerima tu smjenu ne priznaje te se i dalje smatra načelnikom. Naime, na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća sazvanoj protekle subote na zahtjev vijećnika HDZ-a, ZDS-a i nezavisnog vijećnika Stjepana Lojne, smijenjen je ne samo načelnik Pavliša već i predsjednik Vijeća, Zdravko Halambek koji se tome svojski odupirao.

Pobuna Halambeka

Halambek je tako na sjednici opovrgavao pravo vijećnika na dopunu dnevnog reda, kojom su oni uz smjenu načelnika i Poglavarstva, tražili i njegovu smjenu, no nakon što je prošireni dnevni red ipak stavljen na glasovanje i izglasan, Halambek je prekinuo sjednicu zbog nepostojanja zapisnika s prošle sjednice vijeća, te je nastavak zakazao za utorak. Potom je zajedno s vijećnicima SDP-a, HSS-a, ZS-a i jednim vijećnikom HSU-a napustio vijećnicu. To naravno nije spriječilo sedmero preostalih vijećnika iz HDZ-a i ZDS-a, jednu vijećnica HSU-a te dvojicu, u nedavnim previranjima, smijenjenih načelnika, sada nezavisne vijećnike, Stjepana Lojnu, koji je izbačen iz HSS-a, i Ivana Žeinskog koji je izbačen iz SDP-a, da nastave sjednicu po utvrđenom dnevnom redu.

Inauguracija Vutmeja

Izglasavši nepovjerenje načelniku SDP-ovcu Stjepanu Pavliši za novog su izabrali Zdravka Vutmeja iz HDZ-a, a u novi sastav Poglavarstva izabrali su još Zlatka Jurinu i Berislava Meglića iz HDZ-a, Branka Ljubića iz ZDS-a i Rudolfa Kontreca iz HSU-a koji nije bio na sjednici, te nam je u naknadnom telefonskom razgovoru izjavio kako ne prihvaća novu funkciju već ostaje uz «staru koaliciju». Izglasavši nepovjerenje i predsjedniku Vijeća Zdravku Halambeku, za novog su izabrali Ivana Žeinskog.

-Mi smo imali period od tri mjeseca u kojem nije sazivano Vijeće i nije se znalo hoće li biti donesen proračun. Većina je shvatila situaciju te smo tražili smjenu načelnika, Poglavarstva i predsjednika Vijeća te smo na sjednici koju je vodio najstariji član Vijeća donijeli, nadam se, pravovaljane odluke što će vjerujemo potvrditi i nadležne institucije. U narednom vrlo kratkom periodu namjeravamo donijeti proračun te se nadam da će rad Poglavarstva i Vijeća pokazati našu ozbiljnost- prokomentirao je kratko zbivanja «novi» načelnik Zdravko Vutmej.

Nasilje

Na novonastale događaje reagirali su i članovi «smijenjene» koalicije, pa je tako Stjepan Pavliša, na konferenciji za novinare izjavio kako smatra da je posljednje preuzimanje vlasti, 17. ožujka, bilo nasilno i suprotno Statutu općine i Poslovniku o radu Općinskog vijeća te kako su on i predsjednik Vijeća Zdravko Halambek podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti rada Općinskog vijeća nadležnim tijelima državne uprave. Uz bračni par Žeinski i Stjepana Lojnu, na konferenciji su ´uzeti na red´ novoizabrani načelnik HDZ-ovac Zdravko Vutmej, te novi član Poglavarstva ZDS-ovac Branko Ljubić.

Samovolja bračnog para Žeinski

-Od 17. ožujka ove godine svaka vlast u Općini ovisna je isključivo o volji supružnika Ivice i Ljubice Žeinski. Naravno potporu im daje i Stjepan Lojna, a sve troje krasi činjenica da su izdali svoje političke stranke. Gdje im je moral i čast. Moralno pitanje se može postaviti i za «novog» načelnika Zdravka Vutmeja jer je u rodbinskoj vezi s Ivicom Žeinskim čiji je bratić, a supruga mu je službenika u općini na financijskim poslovima. Član «novog» Općinskog poglavarstva Branko Ljubić (ZDS) općini duguje preko 15.000 kuna raznih komunalnih i poreznih obveza- rekao je između ostalog Stjepan Pavliša na konferenciji za novinare. Dodao je kako je Poglavarstvo u proteklom periodu izradilo sve dokumente, prijedlog novog Statuta i proračuna te da je veći dio vijeća, dok je Poglavarstvo radilo, kovalo plan o rušenju vlasti.

Sutra još jedna sjednica Općinskog vijeća

Sjednica Općinskog vijeća koju je kao nastavak subotnje sjednice sazvao tada smijenjeni predsjednik Vijeća Zdravko Halambek, nije održana s obzirom da se na sjednici pojavilo samo pet vijećnika, od njih ukupno 13, pa nije bilo kvoruma. Budući da se smatraju legitimnom vlašću, Halambek je najavio uskoro sazivanje nove sjednice. Novo je Poglavarstvo pak održalo svoju prvu sjednicu kako bi se upoznalo sa svim potrebnim dokumentima i ugovorima važnim za kreiranje ovogodišnjeg proračuna kojeg namjeravaju uskoro donijeti. Sjednicu novog Općinskog vijeća, predsjednik Ivan Žeinski sazvao je već za utorak, 27. ožujka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook