Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliko Trgovišće traži "Staru školu" natrag

Dok je svojedobno Kumrovec kapitalizirao činjenicu što je tamo rođen Josip Broz, za Veliko Trgovišće, gdje je rođen prvi


Dok je svojedobno Kumrovec kapitalizirao činjenicu što je tamo rođen Josip Broz, za Veliko Trgovišće, gdje je rođen prvi hrvatski predsjednik, to se ne bi moglo reći.

U Velikom Trgovišću su ponosni što je dr. Franjo Tuđman tamo rođen i proveo najraniji dio života, ali još nije pronađeno najbolje rješenje za trajno obilježavanje njegove uloge u stvaranju hrvatske države. Općinska vlast u Velikom Trgovišću, ističe načelnik Stjepan Pavliša, je podržala osnivanje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, koja je obnovila kuću pokojnog hrvatskog predsjednika i preuzela obavezu da uredi tzv. “staru školu”.

Očekivalo se da će, tamo predviđen, povijesno-dokumentacijski centar, trajno obilježiti ime i djelo prvog hrvatskog predsjednika, no prema izjavi načelnika Pavliše, taj cilj nije ispunjen.

Zbog toga je ovih dana aktualiziran zahtjev općine Veliko Trgovišće Ministarstvu kulture da, umjesto Zaklade kojoj je 1996. godine predana stara škola, ponovo dobije ingerenciju nad objektom. Ni od ravnatelja Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Nevia Šetića, niti od Ministarstva kulture, još nema odgovora o sudbini “stare škole”, koja sve više propada, iako je za projekt obnove već jednom dobila građevinsku dozvolu.

Uz zadržavanje izvornog izgleda pročelja, iza zgrade bila je predviđena i dogradnja velike dvorane za simpozije i druga društvena događanja.

Izvor: Radio Kaj

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook