Prethodni članak
Sljedeći članak

Vera Grgac dobitnica je Plaketa za pjesništvo na kajkavskom dijalektu

Vera Grgac iz Donje Bistre dobitnica je Plakete Mihovil Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo koja joj je dodijeljena u subotu, 2. srpnja u Zagrebu


Vera Grgac iz Donje Bistre dobitnica je Plakete Mihovil Pavlek Miškina za dijalektalno pjesništvo koja joj je dodijeljena u subotu, 2. srpnja u Zagrebu na 35. Susretu hrvatskih zavičajnih književnika u organizaciji Hrvatskog sabora kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice grada Zagreba.

Spomenutu plaketu autorica je zaslužila odlukom Prosudbenog povjerenstva za poemu – povjesnicu na bistranjskom govoru pod nazivom A.D.MCCIX-MMIX-MMXVI, Predium nomine Bistra – 807 liet – ni čude ni male.

Prema riječima književnika Ivana Babića, člana Povjerenstva, nagrađeno djelo Vere Grgac pokušava očima i riječima obična čovjeka iskazati kako je bistranjski kraj usprkos mnogih gospodara i nedaća sačuvao svoj identitet, vjeru, jezik, način života, slobodu, kreativnost, humor i dostojanstvo.

Na spomenutom Susretu predstavljena su najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika koje je odabralo stručno Prosudbeno povjerenstvo ovogodišnjeg književnog natječaja HSK-a: Gordana Crnković, književna kritičarka, Ivan Babić, književnik i Ozana Iveković, teatrologinja i dramska pedagoginja.

Na književni natječaj HSK-a prijavilo se čak 110 autora iz gotovo cijele Hrvatske sa svojim poetskim, proznim i dramskim radovima na sva tri hrvatska narječja, a Prosudbeno povjerenstvo za Susret je odabralo dobitnike plaketa (Plaketa Mihovil Pavlek Miškina za pjesništvo na književnom standardu, istoimena Plaketa za dijalektalno pjesništvo, Plaketa Slavko Kolar za prozu, Plaketa Kalman Mesarić za dramsko stvaralaštvo) te autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice ili priznanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook