Prethodni članak
Sljedeći članak

Vetropack Straža prihodovala 713 milijuna kuna

Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj. Od 1996. godi


Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj. Od 1996. godine je vlasništvu švicarskog Vetropacka, koji uz nju ima dvije staklane u Austriji te po jednu u Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini.


I u 2007.godini nastavljeni su dobri rezultati. Proizvedeno je 223.354 tone stakla (3,2% više nego u 2006.), što čini 857,4 milijuna komada boca . Ostvaren je ukupan prihod od 713 mililijuna kuna (18, 8% više nego u 2006).

Sveopći rast

Nastavljen je rast potražnje za ambalažnim staklom na tržištima koje opskrbljuje Vetropack Straža. U prošloj je godini prodano 961 milijun boca, od čega je 42,7% završilo na domaćem, a 57,3% na izvoznom tržištu. Radi nedostatnog vlastitog kapaciteta, dokupljeno je 118 mil. komada staklene ambalaže od sestrinskih (Vetropackovih) i drugih europskih staklana. Inače, i u 2007. se u čitavoj Evropi nastavlja nestašica ambalažnog stakla.

Krajem 2007. u Vetropack Straži je bilo zaposleno 634 radnika. Tijekom cijele godine se provodilo školovanje zaposlenika iz različitih područja vođenja, komunikacije, struke, stranog jezika i dr. U prosjeku na svakog radnika otpada 4,5 dana školovanja. Osnovna se plaća povećala za 5%, a u sljedećih pet godina će rasti za rast troškova života + 1,25% godišnje.

Nastavljeno je intenzivo ulaganje u tvornicu te je u više projekata investirano 76,5 milijuna kuna. Završena je i useljena upravna zgrada, produljen je proizvodni pogon, počela je gradnja skladišta gotove robe površine 5.000 kvadrata. Izvršene su pripreme za remont staklarske peći za proizvodnju obojenog stakla i nabavu novih proizvodnih linija čime će se povećati kapaciteti.

Čuvaju i okoliš

Svaka investicija daje doprinos zaštiti okoliša. Projektiranjem nove peći (čiji je remont u tijeku) stvaraju se uvjeti za smanjenje emisija CO2, manju potrošnju energije i bolje radne uvjete zaposlenika. U 2007. je završen sustav pročišćavanja otpadnih voda praonice strojnih dijelova (biološki pročistač), a ove će se godine ugraditi uređaj za filtriranje skreperskog mulja. Time je u potpunosti riješeno zbrinjavanje otpadnih tehnoloških voda.

Vetropack Straža aktivno sudjeluje u sakupljačkoj mreži starog stakla. S Ministarstvom zaštite okoliša sklopljen je desetogodišnji ugovor o otkupu stakla koje se prerađuje u pogonu za reciklažu. Pripremljen je poster i strip pod nazivom Staklo, naš prijatelj kojima se nastavlja s edukacijom najmlađih za pravilno tretiranje ambalažnog otpada. Tvrtka surađuje s lokalnom zajednicom te pomaže lokalne udruge i ustanove, prije svega one koje okupljaju djecu i mladež.

Vetropackova strategija bavljenja staklom jest strategija širenja i čuvanja. Cilj tvrtke je zadržati vodeću poziciju na domaćim tržištima, uz jako regionalno učvršćivanje. Remontom peći 61 povećat će se proizvodni kapaciteti, a do kraja godine planira se završiti prva faza gradnje skladišta gotove robe u Rogatcu (18.750 kvadrata), čime će se konačno riješiti dugogodišnji problem skladištenja proizvoda.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook