Prethodni članak
Sljedeći članak

Nismo se učlanili u HDZ

Podsjetimo, Hrvatski sabor prihvatio je izvještaj Vlade o stanju pregovora s EU i odgodio primjenu ribolovno - ekološkog


Podsjetimo, Hrvatski sabor prihvatio je izvještaj Vlade o stanju pregovora s EU i odgodio primjenu ribolovno - ekološkog pojasa (ZERP-a) na njezine članice. Ta će odluka biti na snazi do postizanja zajedničkih dogovora, a Hrvatska i članice EU zajednički će sudjelovati u zaštiti Jadrana.

Za odgodu primjene ZERP-a glasovalo je 77 zastupnika koji smatraju kako je pristupanje EU strateški prioritet Hrvatske. HDZ –u, SDSS-u i HSLS-u u glasovanju su pomogla i trojica zastupnika iz HDSSB-a, dok je HSS iako je na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om bio protiv odgode primjene ZERP-a. HSP je također glasovao protiv odgode, te dvojica esdepeovaca. Ostali esdepeovci bili su suzdržani, a suzdržan je bio i HNS.

HSS i partneri

Za komentar o potezu i stavu te razlozima svoje stranke koja je glasovala protiv odgode primjene ZERP-a upitali smo predsjednicu zagorskog HSS-a Vlastu Hubicki.

- Sa stavom HSS –a i njezina predsjednika Josipa Friščića koji su bili protiv odgode slaže se i HSS Krapinsko-zagorske županije, jer je to bio i dio našeg predizbornog programa, rekla je predsjednica ŽO HSS-a KZŽ Vlasta Hubicki.

- Naši glasači, glasači HSS –a, ali i većina ljudi shvaća da moramo štititi svoje more i vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem. Iako će odgoda primjene ZERP-a omogućiti brže pregovore i skoriji ulazak u EU, svejedno se treba brinuti i o zaštiti ribolovno-ekološkog pojasa, a što se tiče kopna treba brinuti o tome da se produlji rok do kada stranci ne bi mogli kupovati zemlju – pojasnila je razloge predsjednica Hubicki, navodeći primjer Poljske koja je pregovarala 12 godina.

Naglasila je da zagorski HSS, isto kao i HSS na državnoj razini jest za ulazak u EU, ali da pritom treba zaštiti svoja nacionalna dobra i nacionalni identitet.

– Iako smo na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, ne znači da smo se u HDZ i učlanili. Na županijskoj razini smo u koaliciji s SDP-om i HNS- om, što također ne znači da smo se učlanili u jednu od tih stranka. HSS vodi svoju jasnu politiku, a koalicijski partneri se ne moraju uvijek u svemu slagati i složiti, no kompromis se uvijek nalazi - prokomentirala je predsjednica zagorskog HSS-a Vlasta Hubicki.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook