Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Kolinje 'po starinski': 'Tak je nekad bilo, svi su došli pomoći i svaki je znal svoj posel'


Da se tradicija kolinja u Zagorju još uvijek održava po brojnim domaćinstvima, uvjerili smo se proteklog vikenda na domaćinstvu obitelji Mihaliček iz Oratja.

Gazda, 60 – godišnji  Ivan Mihaliček ispričao nam je kako se dobro sjeća kako su kolinja izgledala kada je on bio dijete te je tu tradiciju htio oživiti i predstaviti svojim prijateljima, ali i javnosti.

– To je tradicija koja je kod mnogih prekinuta, a ovak se kolinje radilo prije 60 godina. Skupila se velika ekipa, svaki je znal svoj posel. Tak je i danas tu kod mene. Ima nas 13 i svaki zna svoj zadatak. Treba razdelati meso, napraviti devenice, češnkovke, čvarke, sve se treba iskoristiti. A tak i bude danas, niš nebudemo pospremili, sve budemo spekli i pojeli, ekipa je velika, poslije ih dolazi još, a i mužikaši – ispričao nam je Mihaliček.

A dok muški dio ekipe radi 'muški' dio posla, ženski dio ekipe zadužen je za pripremu hrane. I to se, naravno, pripremalo po starinski. – Za doručak smo imali pileći paprikaš, zatim jetrica sa žgancima, a poslije se kuha kiselo zelje z lokoti, sarma, gulaš, pečeju se krvavice, meso – ispričala nam je gazdarica, Lidija Mihaliček.

Naravno da ovakve gozbe ne mogu proći bez tradicionalnih kolača, poput gibanice i strepe, a sve je začinila i glazba. Ne veli se zabadava da dok je običaja, selo ne bude propalo.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook