Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Pogledajte snimku ulaska Hrvatske vojske u Knin 1995. godine


Foto: Screenshoot You Tube

U sklopu vojno – redarstvene operacije 'Oluja', koja je bila ključna prekretnica Domovinskog rata, hrvatske su snage, na današnji dan, 05. kolovoza 1995. godine oslobodile Knin, simbol srpske pobune, čime su označile kraj četverogodišnje okupacije i povratak ovog strateškog grada pod hrvatski suverenitet. 


Inače,  operacija 'Oluja', koja je započela 4. kolovoza 1995. godine, isplanirana je kao odlučujući vojni potez za vraćanje hrvatskih okupiranih područja. U akciji je sudjelovalo oko 200.000 pripadnika Hrvatske vojske i specijalnih policijskih postrojbi, a plan je uključivao simultani napad iz više pravaca kako bi se zbunili obrambeni redovi pobunjenih srpskih snaga.


Operacija je započela rano ujutro 4. kolovoza intenzivnom artiljerijskom paljbom i zračnim napadima duž cijele linije fronte. Hrvatske snage brzo su napredovale, probijajući srpske obrambene linije i potiskujući neprijateljske snage prema unutrašnjosti. U samo 36 sati, 5. kolovoza, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u Knin, što je označilo vrhunac operacije.


Dan kasnije, 6. kolovoza, oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.


Ipak, baš ono najdojmljivije, podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 05. kolovoza, simboliziralo je pobjedu i povratak teritorijalnog integriteta Hrvatske. Snimke podizanja zastave obišle su svijet, predstavljajući trijumf hrvatskih snaga i kraj višegodišnje okupacije tog hrvatskog kraljevskog grada, kojeg su srpski pobunjenici proglasili glavnim gradom svoje tzv. SAO Krajine.


Pogledajte video snimku ulaska hrvatskih snaga u Knin 1995. godine:



U Hrvatskoj se 5. kolovoza obilježava kao državni blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u čast svima onima koji su sudjelovali u borbi za slobodu i neovisnost. Proslava redovito uključuje ceremonije i komemoracije diljem zemlje, s posebnim naglaskom na Knin, gdje se svake godine održava središnja proslava uz prisutnost državnog vrha i ratnih veterana.

Tako će biti i danas, kada se ponovno u Kninu održava središnja proslava Dana pobjede, a tom prigodom, kao što smo već pisali, na kninskoj će tvrđavi himnu Republike Hrvatske izvesti naša poznata zagorska sopranistica Barbara Suhodolčan Vrbički.

Kako se Barbara jučer pripremala na generalnoj probi i što je nam je sinoć ispričala, pročitajte OVDJE!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook