Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zanimanje policajca predstavljeno učenicima: 'To je zahtjevan i težak, ali human posao'


U Srednjoj školi Krapina održana je danas akcija 'Postani policajac', odnosno predstavljanje zanimanja policajac srednjoškolcima.

Akcija je to koju Policijska uprava krapinsko – zagorska provodi u suradnji s Policijskom akademijom, kako bi se osnovnoškolcima i srednjoškolcima predstavilo zanimanje policajca.

– Znamo da ono u zadnje vrijeme nije više tako atraktivno i dobro plaćeno, to je zahtjevan i težak posao, međutim jedno humani zanimanje u kojem se štiti imovina i život građana, zanimanje u sklopu kojeg se promovira zdrav život, bavi se sportom i borilačkim vještinama. Jedno lijepo zanimanje, u koje se čovjek zaljubi – rekao je načelnik PU krapinsko - zagorske Zvonimir Petrović te je zahvalio Srednjoj školi Krapina na suradnji i sportskoj dvorani.

U sklopu ove akcije, odigrana je i nogometna utakmica između reprezentacije PU krapinsko - zagorske i Srednje škole Krapina.

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan istaknuo je kako je suradnja s PU krapinsko - zagorskom već godinama odlična te se kroz tu suradnju zajednički provode razne aktivnosti, radionice i predavanje, usmjerene na preveniranje pojavnosti bilo kakvih događaja.

Trenutno je otvoren natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za prekvalifikaciju, odnosno obrazovanje odraslih za zanimanje policajac/policajka. – Mogu se prijaviti svi hrvatski državljani, mlađi od 28 godina, koji su završili neku trogodišnju ili četverogodišnju školu, nisu članovi političke stranke i podobni su za obavljanje policijskog zvanja. Moraju obaviti psihološko testiranje, zdravstveni pregled i testiranje motoričkih sposobnosti kroz poligon, koji su mogli proći i učenici danas te vidjeti kako to izgleda i što se od njih na testiranju traži – pojasnila je Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju.

Oni koji zadovolje uvjete, sklapaju ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova i na jesen kreću a edukacijom koja traje 11 mjeseci, a kroz koju imaju osiguran besplatan smještaj i prehranu na Policijskoj akademiji u Zagrebu, osiguran školski pribor, udžbenike, sportsku opremu, uniforme te imaju mjesečnu stipendiju, dodatno osiguranje, a kasnije i siguran posao u Ministarstvu.

Najavila je i kako će u svibnju biti raspisan natječaj za upis u treći razred, za srednjoškolce koji su završili prva dva razreda neke četverogodišnje srednje škole u Hrvatskoj i hrvatski su državljani. – Oni također prolaze psihološko testiranje, poligon i zdravstveni pregled i imaju tada osigurane sve uvjete za školovanje. Na kraju mogu polagati i državnu maturu i imaju osigurano radno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova – rekla je Jurić.

Svi koji se žele informirati oko mogućnosti i uvjeta za upis u zanimanje policajac/policajka mogu tu učiniti preko web stranica Policijske akademije, policijskih uprava u Hrvatskoj, društvenim mrežama, ali i osobno u najbližoj policijskoj postaji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook