Prethodni članak
Sljedeći članak

Više cestarine povećale broj prometnih nesreća

Krapinsko-zagorska županija uputila je dopis Autocesti Zagreb - Macelj, kojim traži da preispita i promijeni svoju odluk


Krapinsko-zagorska županija uputila je dopis Autocesti Zagreb - Macelj, kojim traži da preispita i promijeni svoju odluku vezanu uz nedavno poskupljenje cestarine, osobito na dionici od Mokrica do Krapine jer na tom dijelu još nema alternativnog pravca.


Time je, kažu u Županiji, prekršen sporazum o naplati cestarine koji je 2. veljače 2006. potpisala Vlada, a kojim je definirano da se cestarine na dionici od Mokrica do Krapine neće mijenjati dok se ne sagradi spojna cesta Zabok - Krapina.

Na dionici od Mokrica do Začretja cestarina je poskupjela 25 posto za drugu skupinu vozila, a 15 posto za četvrtu skupinu. Od Začretja do Krapine cijena je za četvrtu skupinu vozila povećana 20 posto, a na dionici Mokrice - Krapina za drugu skupinu vozila porasla je 16 posto te za treću skupinu vozila 22 posto.

Uvođenjem zatvorenog sustava naplate došlo je i do povećanja prometa na tzv. staroj Zagorskoj magistrali. Prosječni godišnji dnevni promet, prema mjerenjima na brojačkom mjestu u Žeincima, 2004. iznosio je 9130 vozila, a 2007. godine 12.150 vozila.

Uz povećanje prometa teških teretnih vozila od 2004. do 2007. broj prometnih nesreća na Zagorskoj magistrali povećao se 62 posto, a broj poginulih za devet puta, odnosno od jedne poginule osobe 2004. na devet poginulih osoba 2007. godine.

Krapinsko-zagorska županija stoga traži od AZM-a da razmotri mogućnost uvođenja većeg popusta za vozače koji svakodnevno koriste autocestu, čime bi se povećao broj korisnika autoceste i rasteretio promet na staroj Zagorskoj magistrali.

Izvor: Jutarnji.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook