Prethodni članak
Sljedeći članak

Vizije pretvorene u stvarnost

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


Dan Općine Marija Bistrica, slavi se 13. srpnja, no svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrici održana je 5. srpnja. U Karmelu Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca služena je sveta misa, koju je predslavio rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, a svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, održana je u Domu kulture.

Osvrt na aktualnosti u Mariji Bistrici dali su načelnik Općine Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, a prikazana je i prigodna prezentacija najvažnijih aktualnih i budućih projekata. Dan Općine Marija Bistrica uveličali su brojni uzvanici. S pozornice čestitke su uputili izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik. Zoran Gregurević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Ljubica Jembrih, župan KZŽ Željko Kolar, rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević i načelnik Općine Žalec u Sloveniji Janko Kos.

Osim njih ovu su svečanost uveličale i saborska zastupnica Anita Curiš Krok, ujedno i u svojstvu načelnice općine Konjščina, zatim potpredsjednik Skupštine KZŽ-e Ernest Svažić, predstavnici prijateljskog grada Buzeta, predsjednica Gradskog vijeća Biograda na moru Ivana Stamičar, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, načelnik Općine Posušje Ante Begić, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjendik VZKZŽ Stjepan Skuliber, te zapovjednik i potpredsjednik Vatrogasne zajednice zadarske županije Matej Rudić i dr. Nediljko Jović, kao i brojni drugi čelni ljudi općina i gradova s kojima surađuje Općina Marija Bistrica, ali i predstavnici brojnih drugih sektora, ustanova i institucija.

Zajednički nazivnik većine govora s pozornice može se svesti na pohvale čelništvu ove općine, koje je imalo vizije prije desetak godina, a koje su danas velikim djelom pretvorene u stvarnost. I Gregurović i Jembrih prisjetili su se filmića na ovakvim sjednicama prije desetak godina, u kojima su prezentirane velike želje i ideje. Iako su neki sumnjali da će sve to biti moguće realizirati, pokazalo se da je veliki dio ostvaren. Župan Kolar je istaknuo i važnost zajedništva, kako sa lokalnom samoupravom, tako sa državnom razinom i uz korištenje EU fondova. Rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević također je istaknuo važnost suradnje Općine i Svetišta, koja i jest na nivou, a još bolju suradnju zazvao je načelnik Općine Žalec u Sloveniji Janko Kos, koji je domaćem načelniku predao i prigodan dar, u svom prvom dolasku u Mariju Bistricu na ovakvu svečanost, istaknuvši da je suradnja započela preko zajedničkih prijatelja iz Biograda na moru.

Nema sumnje, složili su se govornici, da će ova Općina i u narednom periodu, jednako uspješno kao i do sada raditi na ostvarivanju još većih standarda za svoje stanovništvo i brojen turiste i hodočasnike koji dolaze u Mariju Bistricu.

Proširenje vrtića, otvaranje njegove ispostave u Lazu Bistričkom, izgradnja nov škole i preseljenje glazbene škole u nju, dovršetak projekta Aglomeracije, nastavak izgradnje brze ceste, preseljenje Općinske knjižnice i čitaonice, daljnja ulaganja u vodoopskrbu, kao i brojni komunalni radovi, ali i održavanje manifestacija, važnih za dodatni razvoj turizma, novi su ciljevi u Općini, neki već u visokoj fazi gotovosti, koji samo potvrđuju smjer kojim se u ovoj općini nastavlja.

Na samom početku sjednice Himnu je izvela Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'', a u glazbenom intermezzu nastupila je Klara Gabud na flauti, uz pratnju prof. Dine Katnić na klaviru. Mentorica je prof. Ivana Pavlović. 

Brojna priznanja i zahvalnice

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljena su i priznanja općine. Priznanja Općine dobili su Tvrtka ARTURUS BOREALIS d.o.o. za doprinos zajednici putem projekta SPAR, Željko Milički za dugogodišnje djelovanje u društvenom životu Općine Marija Bistrica, posebice u Udruzi kuburaša, Mirko Majsec – idejni začetnik Vozočašća u Mariju Bistricu, učiteljica tehničke kulture Maja Koprivnjak, za mentorsko sudjelovanje na državnim natjecanjima iz tehničke kulture, Branimir Norac za izniman rad i zalaganje u Glazbenoj školi Marija Bistrica, Jurica Skuliber zbog iznimno uspješnog i predanog mentorskog rada sa natjecateljskim vatrogasnim ekipama DVD-a Tugonica – Podgrađe, Ivan Prlić za 45 godina aktivnog sviranja u limenoj glazbi KUD-a Lovro Ježek i Blanka Mikša povodom odlaska u mirovinu kao zahvala na njezin predan rad u Općini Marija Bistrica.

Zahvalnice Općina dobili su: KUD Laz za 20. obljetnicu djelovanja, Turistička zajednica Općine Marija Bistrica za 30 godina djelovanja, KUD Lovro Ježek za 50 godina djelovanja, Limena glazba KUD-a Lovro Ježek za 130 godina djelovanja i učiteljica Štefica Horvat za sve što je u svom radnom vijeku napravila za generacije svojih učenika.

I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 150 eura nagrađeni su učenici koji su tijekom školovanja postigli najviše uspjeha na različitim poljima i tako dali najveći doprinos ugledu škole i mjesta Marija Bistrica. To su Vita Vedrina,  Petar Dijanić,   Luka Sugnetić,  Ema Jantolek, Lana Tuđek, Sara Šagud i Klara Gabud. 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook