Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽENE ZA ZAGORJE, Gregurović: 'Dosadašnja iskustva pokazala su sve prednosti ovog projekta'


U petak je u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Krapina potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Žene za Zagorje 4 – prevencija institucionalizacije”.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji provodi Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina od 22. ožujka ove, do 22. ožujka 2027. godine, ukupne vrijednosti 1.488.000,00 eura. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda plus, u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., s time da je 85 posto bespovratnih sredstava osigurano iz proračuna Europske unije, a 15 posto iz državnog proračuna. 

Projekt je predstavio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović koji je istaknuo da je cilj projekta pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 192 osobe starije od 65 godina te za odrasle osobe s invaliditetom.

- Projekt će se provoditi na području grada Krapine, te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Realizacija projekta doprinijet će socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije i osiguravanju prava na život u zajednici korisnika usluge potpore i podrške – rekao je Šimunović.

Usluga potpore i podrške korisnicima uključuje mjesečni paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene, zadovoljavanje ostalih svakodnevnih potreba, podršku kroz razgovor i druženje, pratnju i pomoć u društvenim aktivnostima.

- Potencijalni korisnici trebaju se javiti na Javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške, objavljen na stranicama Gradskog društva Crvenog križa Krapina i stranicama projektnih partnera – istaknuo je Šimunović.

A partneri na projektu su Društvo invalida rada Krapina, Grad Krapina, Općina Đurmanec, Općina Petrovsko i Općina Radoboj.

- Drago mi je što je ovaj projekt zaživio i što na ovaj način pomažemo našim sugrađanima. Na ovaj način preveniramo preranu institucionalizaciju i ujedno poboljšavamo uvjete života krajnjih korisnika, dakle osoba starije životne dobi, nemoćnih ili osoba s invaliditetom kojima je sigurno ugodnije živjeti u svom domu i imati pomoć, nego da život provode u nekoj instituciji. Dosadašnja iskustva kroz tri faze provedbe pokazala su sve prednosti ovog projekta i to ne samo za korisnike, budući da ženama pripadnicama ranjivih skupina omogućava pristup zapošljavanju i tržištu rada te uključenje u programe osposobljavanja, odnosno obrazovanja – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom istaknuo i načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

– Drago mi je što smo nastavili našu suradnju, i to na tako hvalevrijednom projektu, čija je korist dosad već itekako dokazana. Pomoć našim najranjivijim mještanima od neizmjerne je važnosti, a ujedno ćemo osnažiti i unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja. Važno je istaknuti i kako će projekt po prvi puta trajati tri godine, dakle naši stari i bolesni mještani dobit će kontinuiranu, adekvatnu skrb – rekao je Belošević te zahvalio Vladi RH i resornom ministarstvu na osiguranju značajnih sredstava.

Načelnik Općine Radoboj, Anđelko Toplovec, zadovoljan je što se projekt Žene za Zagorje provodi i u njihovoj općini.

- I na našem je području dosta onih kojima će ovakva vrsta pomoći ne samo dobro doći, već će im biti od iznimne važnosti. Dakako da je važno imati nekoga na koga se možeš osloniti, nekoga tko će ti pomoći kada treba nešto nabaviti, nekuda otići, ali znam da je mnogima, posebice starijim osobama, mnogo puta još i važnije da imaju s kime popričati. Odličan projekt koji zavrjeđuje samo riječi hvale – rekao je Topolovec.

Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina poziva osobe starije od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom trećeg ili četvrtog stupnja koji su zainteresirani za uključivanje u projektne aktivnosti da se jave na broj telefona 049/371-141, interni broj 5.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook