Prethodni članak
Sljedeći članak

Vjerujem u potrebu gradnje sljemenskog tunela

ZL: U posljednje vrijeme Grad Zagreb sve češće je pokrovitelj, sponzor ili inicijator mnogih događaja, investicija i pro


ZL: U posljednje vrijeme Grad Zagreb sve češće je pokrovitelj, sponzor ili inicijator mnogih događaja, investicija i projekata u Hrvatskom zagorju, a prema najavama, to se i nastavlja. Je li riječ o novom stavu zagrebačke gradske vlasti prema Zagorju ili je sličnih akcija bilo i do sada, ali im nije posvećivano toliko pažnje?

Bandić: Naš je stav da je Zagreb upućen na partnerski odnos sa svojom regijom pa tako, prije svega, s Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom. Dijelimo isti prostor, iste povijesne i prirodne resurse, infrastrukturne objekte, od najmanjih do Zračne luke Zagreb. Stanovništvo susjednih županija radi u Zagrebu, a Zagrepčani u županiji, itd. pa je logično da surađujemo na zajedničkim projektima kako bi brže razvijali ukupni prostor i poboljšavali svakodnevnicu naših stanovnika. Taj stav Zagreba odnosi se i na druge hrvatske županije, ali su od slučaja do slučaja prioriteti, naravno, nešto drugačiji.
Važan korak u našem partnerskom odnosu je pristupanje zajedničkoj , vremenski i problemski koordiniranoj izradi prostornog plana sa Zagrebačkom županijom ili zajedničko pristupanje zbrinjavanja otpada, zatim objedinjavanje prezentacije turističkih vrijednosti, zajedničko rješavanje prometnih veza i problema, dijelom zajedno s Vladom RH, i sl. Taj stav koji smo utvrdili na zajedničkim dogovorima u Zagrebu i Krapini, dakle stav o traženju područja suradnje i partnerstva, od tema urbanizma, okoliša, gospodarstva i sl. određuje sve procese razvoja u modernoj Europi. Granice, pa tako i županije, prestale su biti zapreka suradnji. Naprotiv.

ZL: Dosadašnja suradnja većinom se svodila na, pojednostavljeno rečeno, financijsku pomoć metropole Zagorju kao svojoj periferiji. Postoje li neki ozbiljni projekti i planovi oko «velikih» zajedničkih investicija i programa Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba?

Bandić: Oko toga razgovaramo, a uskoro ćemo i konkretizirati neke projekte.

ZL: U čemu su, konkretno, Zagorje i Grad Zagreb u svojem daljnjem razvoju upućeni jedno na drugo?

Bandić: Naše županije upućene su na suradnju prije svega u prometnom povezivanju i infrastrukturi, gospodarstvu i turizmu, a prije svega u koordiniranom planiranju razvoja u svim aspektima. Ali važnije od toga je da je, postojećim raščlanjivanjem Hrvatske na županije, Zagreb odsječen od vlastite regije, pa taj hendikep moramo nadoknađivati većom i učinkovitijom suradnjom.

ZL: U kojoj je fazi realizacija ideje sljemenskog tunela? Postoje li projekti, proračuni, nekakvi datumi…? Koliko bi otprilike ta investicija koštala, tko bi je financirao i što bi u konačnici trebala značiti za Grad Zagreb, a što za Krapinsko-zagorsku županiju?

Bandić: Studija je pred završetkom, a paralelno je pripremamo za zajedničku prezentaciju svim zainteresiranim. Kad se dogovorimo, a osobno čvrsto vjerujem u potrebu gradnje tunela, tražit ćemo izvore financiranja. Gradnjom tunela Zagreb bi se konačno pozicionirao u središte vlastite regije, omogućila bi se obostrano bolja dostupnost, a ona je uvjet za partnerstvo.

ZL: Kad smo već kod dostupnosti, zagrebački javni gradski prijevoz, odnosno, autobusi ZET-a prometuju do samih granica Krapinsko-zagorske županije. Razmišlja li se o ideji da se njihove linije produže barem do zagorskih turističkih središta, Marije Bistrice, Stubičkih, Krapinskih i Tuheljskih Toplica te Zaboka kao prometnog središta županije?

Bandić: Hvala na prijedlogu, vrijedan je razmišljanja i dogovora, unatoč poteškoćama koje imamo u javnom prometu.

ZL: Već desetljećima je europski trend da se društvena elita seli iz gradskih centara na periferiju. Koliko smo, prema Vašem mišljenju, daleko od toga da Zagorje postane «dvorište» zagrebačke elite? Je li to u interesu Gradu Zagrebu ili ne, bi li to Grad trebao i na koji način poticati ili sprječavati?

Bandić: Duboko vjerujem da je budućnost kvalitetnog stanovanja, ne samo tzv. «društvene elite», već i svih nas, u regionalnom prostoru uz poboljšane prometne veze i kvalitetnu komunalnu i svu drugu infrastrukturu.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook