Prethodni članak
Sljedeći članak

Voda do svake kuće

Iako je voda zaštitni znak Krapinskih Toplica, jedno od najtežih pitanja koje muči stanovnike ove općine je upravo pitan


Iako je voda zaštitni znak Krapinskih Toplica, jedno od najtežih pitanja koje muči stanovnike ove općine je upravo pitanje vodoopskrbe. Naime, dobar dio općine «živi i radi» na višim nadmorskim visinama, a vodovodna mreža na bregima još nije sagrađena. Stoga je aktualna općinska vlast pitanje vodoopskrbe postavila kao prioritet u ovom mandatu.

Zbog pumpanja vode na brege prodan je općinski udio u Zagorskom metalcu, a gradilišta na bregima niču kao gljive poslije kiše. Prošle je godine napadnut Hršak breg, na kojem je uređen veliki vodospremnik te povučeni sekundarni vodovi, a ovo je «ljeto» građevinska mehanizacija zabrazdila u zapadnom dijelu općine. U Maloj Erpenji i Selnom grade se dva vodospremnika koji su preduvjet, ali i jamstvo dovoljnom pritisku u cijevima na pripadajućim brdskim naseljima. Uz vodospremnike po sljemenskim dijelovima brežuljaka polažu se vodovodne cijevi, a ukupno će se ukopati oko 5 kilometara.

Nema razvoja bez vode

– Naš je cilj da pitka voda dođe do svake kuće u našoj općini.Želimo da ljudi imaju uvjete za ostanak i opstanak na ovakvim prostorima, da mladi imaju perspektivu, da se na bregima razvije moderni seoski turizam, vinogradarstvo i voćarstvo što bi bez pitke i sigurne opskrbe vodom bilo potpuno nemoguće – objasnio nam je načelnik Krapinskih Toplica, Milan Zubić koji gotovo svakodnevno osobno nadgleda radove. – Idemo ambiciozno, ne gradimo selo po selo, jer općina ima 17 sela, pa da smo odabrali takav model to bi potrajalo u nedogled nego budemo probali «stisnuti» što više odjedanput – svjedoči Zubić.

Prema njegovim riječima, u poslu kad se završe ambiciozni «vodeni» planovi sljedećoj općinskoj vlasti preostaje samo da riješi pitanje asfaltiranja i uređenja cesta. – Opravdanost čitavog posla, koji je iznimno skup i zahtjevan vidimo i u rastu vrijednosti i cijena zemljišta i nekretnina na našim bregima koji će kad prorade novi bazeni u mjestu te kad budu potpuno komunalno opremljeni na tržištu stajati minimum 40 posto više, drugim riječima naši mještani će postati osjetno bogatiji u imovini, ali i kvaliteti života – zaključio je Zubić.

Prva priključenja stanovnika Selnog i Male Erpenje planiraju se za iduću godinu, a građani će čitav posao sufinancirati kroz plaćanje komunalnih obveza prije samog priključenja. Čitav posao izgradnje vodovoda u tzv. visokoj zoni porezne obveznike stajat će 18 milijuna kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook