Prethodni članak
Sljedeći članak

Za obnovu spomenika Lijepa naša 185.000 kuna

Ministarstvo kulture dalo 185.000 kuna za obnovu spomenika našoj himni te za uređenje Zelenjaka i šetnica. Radove izvod


Ministarstvo kulture dalo 185.000 kuna za obnovu spomenika našoj himni te za uređenje Zelenjaka i šetnica. Radove izvodi ALU - Ljevaonici umjetnina Zagreb pri Akademiji likovnih umjetnosti, koji se bave kiparskim, restauratorskim i konzervatorskim radovima.


Željka Kolara, člana Županijskog poglavarstva i predsjednika Upravnog vijeća javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije, susreli smo u Zelenjaku, u vrijeme kada je obilazio ovaj očuvani rajski kutak Hrvatskog zagorja u kojem se ovih dana konačno nešto radi i oko obnove spomenika Lijepe naše i na šetnici iznad Ventekovog restorana.

- Preko javnih radova u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, zaposlili smo na dva mjeseca Zlatka Lukeca i Dragu Gajšeka koji rade na čišćenju i uređenju okoliša u dolini Zelenjaka, osobito oko spomenika Lijepe naše, a sada i na postavljanju drvenih gazišta na šetnici koja od Ventekovog restorana vodi strmo ka vrhu, na kojem je obnovljena kapela Majke Božje Snježne u Risvici. Otamo puca divan pogled na zagorske bregove, sutlansku dolinu i slovenske planine. Po legendi je ovo «Crkvica triju želja», jer navodno njeno zvono svakome, tko prvi puta posjeti ovo sveto mjesto ispunjava tri želje! Prvi pisani tragovi o njoj vode u daleku 1639. godinu. Također uređujemo planinarsku stazu koja vodi na vrh Cesarske gore i ruševine Cesargrada – rekao je Kolar.

Zanemaren, a jedinstven u svijetu

- Od Ministarstva kulture dobili smo 185.000 kuna za obnovu spomenika našoj himni, jedinstvenog u svijetu, za kojeg čak i Japanci znaju, te za uređenje Zelenjaka i šetnica. Radove na obnovi spomenika smo povjerili ALU - Ljevaonici umjetnina Zagreb pri Akademiji likovnih umjetnosti, koji se bave kiparskim, restauratorskim i konzervatorskim radovima- dodao je. Kako reče, sramota je što je ovaj značajni povijesni spomenik tako zanemaren i prepušten propadanju. Spomenuo je novi Hrvatski nacionalni obrazovni standard, smatrajući da je sada idealna prilika da se ovom spomeniku odsad posveti daleko veća pažnja. - Djeca u osnovnim školama premalo uče o ovom nacionalnom ponosu Hrvatske. Uče o pjesniku Antunu Mihanoviću, autoru teksta hrvatske himne, ali o spomeniku našoj himničkoj pjesmi znaju vrlo malo ili gotovo ništa, niti su imali prigodu vidjeti ga. Mislim da bi morala biti obaveza da osnovnoškolci i srednjoškolci barem jedanput za vrijeme školovanja posjete Zelenjak i da «u živo» vide spomenik i ovaj prelijepi kutak naše domovine- smatra Kolar.

- U Zelenjaku i na spomenutim šetnicama kanimo postaviti edukativne table koje će posjetiteljima pomoći da se lakše snalaze i dobiju dopunske informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima ove zaštićene zone – dodao je još Kolar, koji želi da Zelenjak uistinu postane velika knjiga iz koje će se iščitavati dio hrvatske povijesti i kulture.

Spomenik u «salonu ljepote»

Kod spomenika smo zatekli skupinu ALU-a iz Zagreba. Voditelj radova, akademski kipar restaurator, Mate Roščić pojašnjava:

- Naš djelatnik Ilija Jurkić trenutno ispire vodom pod tlakom kamenje od kojeg je prije 71 godinu sagrađen ovaj spomenik. Time skidamo lišajeve i štetne atmosferije. Kamenje koje je bilo načeto zubom vremena i gotovo pocrnilo, sada dobija svijetnu boju i prvobitni izgled. Voda je prodirala u srž spomenika, zimi se ledila i iznutra ga razarala i gotovo uništila-objasnio je. A nakon pranja slijedi restauriranje i konzerviranje spomenika, u čemu Mati Roščiću pomaže i kolega Alan Vlahov.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook