Prethodni članak
Sljedeći članak

Za sufinanciranje rada Društva Crvenog križa KZŽ ukupno 465 tisuća kn

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Društva Crvenog križa KZŽ


Danas je u Poslovno – tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini upriličeno potpisivanje ugovora o sufinanciranju rada Društva Crvenog križa KZŽ.

Gregurović Šanjug: ''Osim zakonske obveze koja se poštuje, županija nastoji svake godine osigurati i dodatna sredstva''

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug uvodno je podsjetila da je vrijednost Ugovora koji je danas uručen Društvu Crvenog križa KZŽ 465 tisuća kn, Od toga 424 tisuća kn otpada na sufinanciranje Društva Crvenog križa sukladno zakonskoj obvezi prema Zakonu u Hrvatskom crvenom križu. ''Dodatnih 41 tisuća kuna je nadstandard, dodatna sredstva kojim, KZŽ podupire rad Društva  Crvenog križa KZŽ'' rekla je Gregurović Šanjug i dodala da će konkretno tih 41 tisuća kuna biti utrošena za financiranje rata za kupnju leasing kombi vozila. Riječ je o otplati rata koje je županija preuzela, a njegova ukupna vrijednost je 184 tisuća kuna. ''Osim zakonske obveze koja se poštuje, županija nastoji svake godine osigurati i dodatna sredstva za financiranje i Društva Crvenog križa KZŽ a po potrebi i Gradskih društava Crvenog križa. Upravo je ova izvanredna situacija, tj, okolnosti koje su nas zadesile proteklih godine, kao što su pandemija, potresi, ukrajinska kriza, pokazala koliko je važno i nužno svako ulaganje u Crveni križ i u županijske i u gradske organizacije i to u opremu i u prostor i u ljude. Upravo zahvaljujući tome, županijsko je društva, gradska su društva na svaku izvanrednu situaciju, bez obzira u kojem se trenutku ona pojavila, promptno i kvalitetno reagirala i zadovoljila potrebe građana.

Šimunović: ''Uvijek može bolje, problema nije da nema, ali ih rješavamo koliko je god moguće''

Davor Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ na početku se osvrnuo na rad Društva u 2021. godini. Podsjetio je da je već 2. siječnja prošle godine iz KZŽ krenuo konvoj pomoći koju su prikupila sva gradska društva za potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije. ''Prikupljeno je 30 tona pomoći, 21 tona hrane i higijene, skoro 6 tona odjeće i 1,5 tona vode.'' rekao je Šimunović i dodao da su u protekle dvije godine članovi interventnih timova odlazi na ugroženo područje, iz KZŽ preko 102 volontera. Odrađeno je preko 7368 sati na terenu u Glini, Sisku, Petrinji i okolici. Također pružana je i pomoć osobama koje su bila izmještene, konkretno u Hotel Kaj u Mariji Bistrici, a vršena je i psihosocijalna podrška. ''Kroz projekt ERASMUS HCK kroz EU fondove HCK dobio je puno kompleta prve pomoći, pa je Društvo Crvenog križa KZŽ preko Gradskih društava podijelilo 317 kompleta prve pomoći i letaka Srednjim i Osnovnim školama i Vrtićima vezano uz sigurnost u školi i vrtiću.'' Šimunović je podsjetio da je prošle godine u Hrvatskoj prikupljeno 185.705 doza krvi ili 4,78 doza na 100 stanovnika. GDCK Krapina je sa 8,36 doza prvo u županiji a sedmo u RH. Od ostalih društava Donja Stubica je imala 6.94, Klanjec 2.55 Pregrada 5.11, Zabok 5.86, a Zlatar 5.93 doza na 100 stanovnika. KZŽ je zauzela četvrto mjesto sa 6,23 doze na 100 stanovnika što je isto dobar rezultat.

Šimunović je napomenuo da je Društvo obilježavalo prigodne datume, shodno epidemiološkoj situaciji. Također, nabavlja se i distribuira zaštitna oprema za djelatnike, preko Stožera civilne zaštite odnosno preko Ravnateljstva civilne zaštite. ''Dobivamo određene količine ogrtača, gelova za ruke, rukavica, kirurških maski za rad gerontodomaćica jer smo jako bogati izvaninstitucionalnim uslugama skrbi za starije osobe. Plaćaju se dva leasinga  za vozila, posuđivali smo kombi vozilo i šatore i nalaze se na područje cijele županije. Održane su tri sjednice skupštine, nadzornog odbora, koordinacija ravnatelja i razvoj i provedbu programskih aktivnosti društva kupili smo svakom društvu još 7 šatora, upotpunili uniformama za članove interventnog tima i vrećama za spavanje'' – rekao je Šimunović.

''Sredstva za 2022. godinu za redovnu djelatnost su 424 tisuće kuna, i dodatnih 41 za leasing Renault Mastera. -Planiramo organizirati svečanosti dodjele priznanja za darivatelje krvi ukoliko će biti moguće, edukaciju voditelja mladih u osnovnim i srednjim školama iz pružanja prve pomoći, informatizaciju društva, plaćanje leasinga, obilježavanje tradicionalnih aktivnosti, nabavu opreme za zaštitu i spašavanje i edukacije i izlete za volontere. Uvijek može bolje, problema nije da nema, ali ih rješavamo koliko je god moguće i Županija ima razumijevanja. Trenutno su nam dosta veliki problem skladišta i vozni park koji se nalaze na 5 lokacija u gradu i to stvara velike napore vezano uz rad. U razgovorima smo sa Županijom kako bi riješili taj problem'' – napomenuo je Šimunović.

Dodao je da uz redovno financiranje Županija izdavanja dodatna sredstva svake godine, a posebno je pohvalio Grad Krapinu i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. ''One za GDCK Krapina izdvajaju 2,5 posto izvornih prihoda, što je pohvalno jer je Društvo odskočilo snažno u RH, osiguravamo preko 80 plaća, vozni park od 7 vozila, povukli smo projekata preko 32,5 milijuna kuna, tako da se nadam da će ovo financiranje biti i nešto veće u dogledno vrijeme, da županijsko društvo bude još bolje'' – zaključio je Šimunović.

Petek: ''Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije je među najbolje organiziranim društvima u Hrvatskoj''

''Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije zajedno sa svih 6 gradskih društava Crvenog križa u županiji je među najbolje organiziranim društvima Crvenog križa u Hrvatskoj. Vrlo se često ističe kao primjer dobre prakse u mnogim aktivnostima i djelatnostima i valja reći da je Društvo CK KZŽ uvijek u vrhu kada se mjeri učinkovitost, djelatnost i uspješnost rada društava CK u Hrvatskoj'' – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te uputila čestitke i zahvale županijskom i gradskim društvima koja djeluju na području naše županije, kao i svim volonterima.

Petek je istaknula da Županija iz svog proračuna izdvaja zakonski postotak koji je obavezna izdvajati, međutim, odgovora i na potrebe Društva kada se one ukažu, po pitanju sufinanciranja nabavke prijevoznih sredstava ili osiguravanje prostora za adekvatno djelovanje i dr. ''Društva su vrlo aktivna, i u vremenima koja nisu toliko turbulentna zaista su se očito promptno pripremali, jer  u ovim izvanrednim i neočekivanim situacijama, teškim za sve nas, u situaciji potresa i pandemija, zbrinjavanju izbjeglica, Crveni križ je operativna snaga Stožera naše civilne zaštite koja se pokazala dobro organizirana i među prvima na terenu kada građanima treba pomoć'' – istaknula je Petek, dodajući da Krapinsko – zagorska županija nastavlja suradnju s Društvom CK KZŽ na način da sufinancira njihov rad, ali isto tako odgovara na potrebe. ''Tako imamo i određenih problema u pogledu prostornih kapaciteta što se tiče prvenstveno skladišta, jer pokazalo se da nabavkom opreme koja je izuzetno potrebna u kriznim situacijama, Društvo CK KZŽ je spremno. U osiguravanju adekvatnih uvjeta razgovaramo s  Društvom CK KZŽ i Gradskim društvo Krapine, nastojat ćemo pronaći adekvatno rješenje'' – zaključila je zamjenica župana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook