Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabilježen novi slučaj afričke svinjske kuge, poznato i gdje


Slučaj zaraze afričkom svinjskom kugom potvrđen je u Gradištu, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održat će konferenciju za novinare, u povodu potvrđenog slučaja. Održat će se danas u 17:00 sati u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru, piše Večernji list.

Ubrzo nakon što je postao ministar poljoprivrede, Josip Dabro je u Vinkovcima organizirao sastanak sa svinjogojcima iz Slavonije na kojem je istaknuto kako je cilj ministarstva povećanje samodostatnosti u hrvatskoj poljoprivredi. 

Dotakao se i epidemije afričke svinjske kuge rekavši da je do sada, kada je riječ o izgubljenoj dobiti uslijed bolesti, svinjogojcima isplaćeno više od 30 milijuna eura kao i da je bilo predviđeno za tu mjeru 50 milijuna. Na upit novinara ranije kako je tijekom prosvjeda svinjogojaca u Slavoniji krajem prošle godine pružao potporu prosvjednicima koji su kritizirali tadašnje mjere države u borbi protiv bolesti rekao je kako su tada svi bili na istom tragu borbe.

Između ostaloga najavio je i izmjene postojećih mjera u borbi protiv bolesti, ali i kazao kako na terenu nema dovoljno stručnih ljudi što se pokušava riješiti zapošljavanjem veterinara i ostalih stručnjaka. Smatra i kako se mora ubrzati proces povratka svinja na ove prostore ali i da se pri tome ne smiju zanemariti mjere sigurnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook