Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabrinjavajući podaci: Pogledajte analizu ljetnih temperatura u Zagrebu proteklih desetljeća!


Proteklih dana na društvenim se mrežama vrti neka stara slika iz novina kada je u Zagrebu bilo izmjereno 38°C pa je to nekima argument da je i prije bilo jako vruće. 

Komentirao je ovo i naš prognostičar Kristijan Božarov s portala Kad će kiša, koji je istaknuo kako je istina da su i nekada temperature znale biti ovako visoke. – No, ti su vreli valovi bili kratko, veći dio ljeta su bile ugodne temperature – kaže.

Analizirao je i brojke (CM forum) koje ukazuju na ljetne temperature u Zagrebu po desetljećima i njima pripadajući broj toplih noći (kad temperatura cijelu noć ne padne ispod 20°C, u tablici stupac TN), zatim po stupcima desetljetni broj dana s određenim temperaturnim pragovima.

-Klimatološko ljeto ima 92 dana (u desetljeću dakle 920 dana) i tu se zabrinjavajuće vidi koliko ljeta postaju toplija. Dva meni impresivna podatka su činjenice da broj toplih noći, s temperaturama iznad 20 stupnjeva gotovo da i nije bilo, odnosno bila je samo jedna u desetljeću 1971.-1980. Sada ih bude oko 100! – kaže Božarov.

Osim noći, dotaknuo se i dnevnih temperatura. - Broj dana s temperaturom preko 30°C u tom desetljeću bio je 92 (znači u prosjeku u jednom ljetu samo tri dana preko 30). Sada je broj takvih dana 320-330 po desetljeću. Užas – kaže Božarov, koji donosi i tablicu iz kojeg se sva ova analiza može dobro vidjeti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook