Prethodni članak
Sljedeći članak

Ljetne opasnosti vrebaju: Imamo li protuotrova za ugriz zmija i crnih udovica?


U zadarskoj Općoj bolnici i prošle i ove godine zabilježena su po dva ugriza zmije otrovnice, te je u svim slučajevima ordiniran antiviperinski serum. - Oba bolesnika su dobila antiviperinski serum. Svi ovi bolesnici su imali povoljan klinički tijek. Što se tiče količine antviperinog seruma ukupno u bolnici u ovom trenutku imamo 6 protuotrova, a važno za napomenuti je da se u kratkom roku mogu nabaviti tako da bolesnici nemaju brige - istaknuli su za Večernji list iz ravnateljstva zadarske opće bolnice.

Vezano za ugriz crne udovice niti prošle niti ove godine do sada nije zabilježen ugriz crne udovice, ali nažalost protuotrova nema, niti ga se može nabaviti. Podsjetimo, ranijih godina u prosjeku je bilo 3-5 ugriza crne udovice, a valja naglasiti da su svi pacijenti isticali nesnosne bolove uslijed ugriza koji je posebno opasan za ljude s visokim tlakom i problemima sa srcem. Crnih udovica najviše ima u dalmatinskom zaleđu i na otocima.

- Važno za napomenuti je da se ljudi koji borave u prirodi prije svega paze, da nose zaštitnu obuću, da izbjegavaju stjenovita područja i visoke trave. Ukoliko se dogodi ugriz zmije otrovnice najvažnije je pozvati žurne medicinske službe, koliko može ne pomjerati mjesto tijela na kojem je bio ugriz, ne istiskati ranu, niti isisavati, već čim prije transport u najbližu bolničku ustanovu - istaknuli su iz bolnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook