Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorju 20.000.000.00 kuna više

Ako se usvoje predložene izmjene Zakona o financiranju lokalne uprave i samouprave, o kojim se poprilično žustro rasprav


Ako se usvoje predložene izmjene Zakona o financiranju lokalne uprave i samouprave, o kojim se poprilično žustro raspravljalo ovih dana, a prema kojima bi sav prihod na dobit trebao ići u državni proračun, dok bi sav porez na dohodak ostajao lokalnim samoupravama, proračuni Krapinsko-zagorske županije te njenih gradova i općina, trebali bi biti «puniji» za oko 20 milijuna kuna.

Tvrdnja je to koju je na prošlotjednoj konferenciji za novinare u Krapini izrekao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Milivoj Škvorc.

Općine s posebnim statusom

-Trenutno smo izloženi jakim napadima oporbe predvođene SDP-om na nivou države, a situacija je takva da na terenu gradonačelnici i načelnici koji su iz politike koja je na državnom nivou u oporbi, vrlo zadovoljno trljaju ruke. Sretni su jer nije malen taj novac koji će biti decentraliziran ili možemo reći preraspoređen. Odgovorno tvrdimo da će Krapinsko-zagorska županija, kojoj se izvorni prihodi po osnovi dohotka povećavaju za 50%, s 10 na 15, a budući se lokalnim jedinicama porez na dohodak povećava 53%, dobiti novih 20 milijuna kuna u 2007. godini –rekao je Škvorc dodavši kako će neke lokalne jedinice, poput Huma na Sutli, izgubiti dio svojih prihoda, ali da će im se to nadoknaditi podrškom njihovih projekata usmjerenih na sufinanciranje s državnog nivoa.

Čelni zagorski HDZ-ovac rekao je kako uvijek nastaje problem kad netko dobiva više, a netko manje, no, nije nevažna stvar, rekao je Škvorc, da lokalne jedinice s posebnim statusom, kojih u Zagorju ima sedam, neće izgubiti ništa.

-Dakle, za Stubičke Toplice, Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Lobor, Novi Golubovec, Jesenje i Budinščinu ostaje financiranje na isti način, oni ne gube ništa i za njih se ništa ne mijenja –naglasio je Škvorc.

Gube Petrovsko i Hum na Sutli

Kako je ovih dana medijima izjavio krapinsko-zagorski dožupan za gospodarstvo Zorko Vidiček, veća sredstva dobit će veće sredine, odnosno, one s jače razvijenim gospodarstvom te većim brojem zaposlenih, dok će proračunska povećanja u manjim sredinama biti neznatna. Ipak, zbog ovih izmjena

Općina Petrovsko će izgubiti oko pola milijuna kuna, ali daleko više gubi općina Hum na Sutli, što i nije čudno s obzirom da je na njezinom području središte uspješnih tvrtki Vetropack Straže i Omca, od čijih će dobiti sav porez prema ovom prijedlogu odlaziti u državni proračun.

Prema riječima načelnika Božidara Brezinščaka Bagole, Općina Hum na Sutli na neki način se i pripremila za to.

-Samo ove godine imamo planiranih sedam do osam milijuna kuna sredstava od poreza na dobit i naravno da je to velika svota. No, mi u financijski plan za iduću godinu nismo išli s tolikim porezom na dobit, nego smo ga prepolovili, pa već stoga neće ovo biti za nas neka katastrofalna situacija, jer smo mi nešto naslućivali, ali i mislili smo manje prihodovati jer je Vetropack u velikoj investiciji, a i Omco se priprema za veliku investiciju, tako da smo mi s četiri milijuna kuna išli u prijedlog proračuna za iduću godinu. Međutim, sad ćemo i tu stavku izbrisati van – kaže Bagola te dodaje da se u općinskom proračunu za iduću godinu neće osjetiti promjene načina financiranja, budući se očekuju prihodi od prodaje stanova u stambeno-poslovnoj zgradi koju je Općina počela graditi. Ipak, kaže Bagola, 2008. godine ove izmjene doći će do izražaja.

«Držimo Škvorca za riječ»

- Predviđamo da će Proračun Općine Hum na Sutli za 2008. godinu s 19 pasti na nekih17 ili čak 16 milijuna kuna – kaže Bagola, te dodaje da će držati za riječ Milivoja Škvorca koji je izjavio da će općine koje novim načinom financiranja gube određena sredstva to nadoknaditi državnim sufinanciranjem određenih projekata.

-Mi smo ovih dana prijavili 17 razvojnih projekata Zagorskoj razvojnoj agenciji i kao općina koja puno gubi nastojat ćemo to namiriti iz predpristupnih fondova, odnosno iz proračuna države. Od ovih 17 projekata da nam barem 5 uđe, mi ćemo biti zadovoljni – istaknuo je Bagola.

Spomenimo na kraju da najveći zagorski gradovi, Krapina i Zabok, očekuju da će im novi način financiranja donijeti po 3 milijuna kuna veće proračunske prihode.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook