Prethodni članak
Sljedeći članak

Za jezivu smrt petogodišnje Doris samo 28 mjeseci zatvora

Ivan Papiga, prvookrivljeni za utapanje Doris Orešković (5) u odvodu dječjeg bazena HTP-a “Matija Gubec” u S


Ivan Papiga, prvookrivljeni za utapanje Doris Orešković (5) u odvodu dječjeg bazena HTP-a “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama 30. svibnja 1999., osuđen je na pet mjeseci zatvora ili tri godine uvjetno, drugookrivljeni Zvonko Škurina na šest mjeseci bezuvjetno, trećeokrivljeni Ivica Malčić na deset mjeseci, četvrtookrivljena Ljubica Kumpar je oslobođena, a petookrivljeni Stjepan Drempetić na 12 mjeseci zatvora.

Mala Doris se utopila pri pražnjenu vode koja joj je sezala do struka nakon što ju je uvukao jak vodeni vrtlog u rešetkama nezaštićene cijevi.

Istodobno, vodeni vrtlog je na drugom bazenu uvukao i dječaka Dražena Doleneca, kojeg je spasio kupač Vino Krišto.

U istom postupku, koji se najprije vodio na Općinskom sudu u Donjoj Stubici, petero zaposlenika se teretilo i za njegovo teško ozljeđivanje. Papiga je kriv jer je otvorio ventil za pražnjene na bazenu u kojem je bila Doris. Škurina je otvorio ventil bazena u kojem je bio Dražen.

Ivica Malčić je kriv jer je kao generalni direktor dopustio otvaranje sezone kupanja iako na odvodima nije bilo rešetaka, a Drempetić jer je kao šef vanjskog kupališta naložio radnicima ispuštanje vode prije kraja radnog vremena, dok je u bazenima još bilo kupača.

Kumpar je oslobođena jer nije bila nadležna za vanjsko kupalište, već samo za bazene unutar Kobni bazen, ali s drvenom rešetkom na ispustu. Kada se mala Doris utopila, nikakve rešetke nije bilo.

Odlučilo je to sada sudsko vijeće Županijskog suda u Zlataru, nakon što je dva puta zbog žalbi suđenje bilo vraćeno na početak.

Prva presuda, donesena 2000. na donjostubičkom sudu, bila je nepovoljnija za okrivljenike. Papiga i Škurina su tada dobili po deset mjeseci, Malčić 14, a Drempetić 16 mjeseci.

Kumpar je i tada bila oslobođena, kao i na ponovljenom suđenju 2003. kada su kazne ostalima gotovo prepolovljene.

Sada su svima te kazne potvrđene, osim Papigi, kojem je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je u inkriminiranom trenutku na mjestu pomoćnog radnika na vanjskim bazenima radio tek 25 dana.

Gotovo istovjetne tragedije na tim bazenima su se događale i prije kobnog Dana državnosti. Na gotovo isti način se 1996. utopio tada 8-godišnji Ivan Labaš, da bi se koju godinu kasnije u gotovo nevjerojatno podudarnoj priči umalo utopio i dječak Tomislav Cvrtila. Spasio ga je, naime, isti kupač koji je izvukao i malog Dražena Doleneca - Vine Krišto.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook