Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORKA U AFRICI: Valentina male Afrikance uči mažoret ples!


Da ljubav prema volontiranju zaista nema granica, dokazuje mlada Zagorka Valentina Vuksan iz Bedekovčine, koja je prije mjesec dana otputovala na volontersku misiju  u Tanzaniju, kako bi radila s djecom u sirotištu i educirala mlade djevojke o njihovim pravima i mogućnostima.

Valentina je inače trenerica Stubičkih mažoretkinja Shelly, a na volontiranje se odlučila preko udruge 'Kolajna ljubavi', koja joj je omogućila ovu misiju u Afriku. - Volontiranjem u udruzi 'Kolajna Ljubavi' i samim radom s djecom otvorilo mi se srce, ali i mnoga vrata, pa tako i samo putovanje na volontersku misiju u Tanzaniju. Putovanje je organizirano od strane same udruge koja je osnovana s ciljem izgradnje sirotišta u poznatoj afričkoj zemlji – ispričala nam je Valentina.

Naša nam se Zagorka sada javila iz Afrike, s dojmovima nakon prvih mjesec dana života tamo. - Afrikanci nemaju pojma o vremenu, nigdje se ne žure, nigdje ne kasne, a sve stignu. Tako je i mojih prvih mjesec dana teklo polako. Fraza kojom su me prvom naučili “pole pole” što na Swahili znači “pomalo“. Prvih tjedan dana privikavanja često mi se vrtjela pomisao u glavi “kako ovo izdržati” i “što je ovo meni trebalo”. Kulturne razlike su velike, a prehrana skromna. Uvjeti života u Africi nisu baš bajni. Za naše standard i pojmove zapravo vrlo loši. Afrika nije ni luksuz ni komfor, nego snalaženje i pomicanje vlastitih granica. Kao u većini zemalja svijeta, ruralne sredine su obično više tradicionalne od urbanih centara. Kako se najbolje uklopiti s lokalnim stanovništvom, oblačim se u skladu s onime što je prihvatljivo ovdje. Međutim, to je sve dio volontiranja, ako želimo istinski pomoći moramo osjetiti pravu Afriku – kaže Valentina.

Njezin primarni cilj dolaska u Afriku bio je rad na projektu 'Wonderful World of Women', gdje je udruga Kolajna ljubavi proširila svoje djelovanje na opismenjavanje mladih djevojaka i žena o ljudskim pravima, posebna pozornost pridodana je pravu na edukaciju. - Obilaskom raznih škola u Songei održavam predavanja o istom. Također, u Women’s clubu radim na osnaživanju žena s kojima provodim razne radionice poput šivanja majica, oslikavanja i šivanje torbi koje nosim u Hrvatsku, tako da će svatko imati priliku kupiti nešto Afričko i pri tome pomoći ženama članicama kluba. Pomažem ženama diljem Tanzanije s otvorenjem vlastitih obrta i održavam Informatičke radionice, gdje zainteresirani imaju priliku biti podučeni radu na računalu – ispričala nam je Valentina.

Sirotište u kojem boravi izgrađeno je 2010. godine uz pomoć donacija, a u njemu danas živi 65 djece bez roditeljske skrbi. - Slobodno vrijeme provodim igrajući se, pjevajući i plešući. Kao trenerica mažoretkinja, svoju ljubav prema plesu odnijela sam i na drugi kontinent. S 45 mališana započeli smo projekt “mažoret sport za sve” koji je podržan od strane Saveza mažoret sporta i pom pon timova Hrvatske – rekla je Valentina.

Istaknula je kako ju je ovaj projekt najviše potaknuo zapravo da radi na sebi. - Potrošeno vrijeme uronjeno u drugu kulturu promijenit će način na koji gledate na život i dio je privlačnosti volontiranja. Nemoguće je otići iz Afrike, a da te ne promjeni. Barem malo – zaključila je. Pred njom je još mjesec dana volontiranja i boravka u Africi, a nakon što se vrati doma, svoju će cijelu afričku priču podijeliti s nama.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook