Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska groblja se šire, ali nema radne snage! 'To su specifični poslovi koje malo tko može i želi raditi'


Zadnjih godina, pitanje groblja postalo je prava glavobolja za mnoge zagorske općine i gradove. Ona nisu više samo mjesta tišine i sjećanja već postaju poligon za suočavanje s nizom izazova. Sve više se govori o premalom broju grobnih mjesta, visokim cijenama ukopa, ali i o tome kako je sve teže naći ljude koji će taj težak, ali nužan posao obaviti. Dok se jedni bore s nedostatkom slobodnih grobnih mjesta, drugi nemaju dovoljno ruku koje bi radile na održavanju i ukopima. Ipak, svima je zajedničko jedno – suočavaju se s rastućim potrebama koje, na ovaj ili onaj način, treba riješiti. Provjerili smo koliko je cijela situacija složena i potražili odgovore na pitanja oko trenutnih izazova, planova za proširenje i cjenovne strukture u jedinicama lokalne samouprave.

Grad Zlatar

Grad Zlatar upravlja s četiri groblja: Zlatar, Belec, Donja Batina i Martinščina, koja ukupno broje 4.127 grobnih mjesta. Najveći broj grobnica nalazi se u Zlataru, njih 994, no Grad Zlatar trenutno nema slobodnih grobnica u svom vlasništvu. Planira se proširenje groblja u Martinščini, gdje će se otvoriti 35 novih grobnih mjesta na površini od 3.596 m². Na groblju Belec, uz uređenje groblja, planira se ostvariti 88 novih grobnih mjesta na površini od 2.410 m². Naknade za grobna mjesta u Zlataru iznose 53,09 eura za jedno mjesto, 106,18 eura za dva mjesta, a za svako dodatno mjesto 53,09 eura. Visina grobne pristrojbe za izgradnju grobnice za jedno mjesto iznosi 53,09 eura, a za svako daljnje 39,82 eura, dok godišnja naknada iznosi 10,62 eura po grobnom mjestu.

Marija Bistrica

Općina Marija Bistrica upravlja grobljima s ukupno 3.686 grobnih mjesta, od kojih je sedam grobnica prazno. Trenutno se ne planira proširenje groblja, a zaposlena su tri grobara. Cijena korištenja zemljišta za korisnike s prebivalištem na području općine iznosi 79,63 eura po m², dok je za župljane Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije cijena 331,81 eura po m². Ostali korisnici plaćaju 663,61 euro po m².

Krapinske Toplice

Groblje u Krapinskim Toplicama broji 3.350 grobnih mjesta, a slobodnih grobnica za kupnju nema. Naknada za grobno mjesto iznosi 13,94 eura, dok je za urnu 9,95 eura s PDV-om. Cijena za jednostruko zemljano mjesto iznosi 414,76 eura, a za mjesto za urnu 165,90 eura s PDV-om. Eko aleja, koja upravlja grobljem, suočava se s problemom nedostatka radne snage. - S obzirom da je općenito na tržištu nedostatak radne snage Eko aleja ima problema s pronalaskom radnika. Trenutno je zaposlen jedan grobar, i prema sistematizaciji, jedan radnik obavlja poslove čišćenja i održavanja javnih površina i poslove na ukopima ukoliko postoji dodatna potreba za pomoć pri ukopima – objasnili su nam iz Eko aleje.

Sveti Križ Začretje

Prema evidenciji korisnika, na groblju u Svetom Križu Začretju ima 2.666 grobnih mjesta. Kapacitet groblja je gotovo popunjen, te je Općina izradila projektnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu za izgradnju novog groblja. U prvoj fazi radova uređen je okoliš mrtvačnice i izgrađeno je 18 grobnica, svaka s četiri ukopna mjesta. Nakon uređenja pristupnih staza, krenut će se s prodajom grobnica. U drugoj fazi planira se uređenje grobnih mjesta s grobnim okvirima. Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta iznosi 6,63 eura, dok novi korisnici plaćaju naknadu koja varira od 66,36 do 663,61 eura, ovisno o broju grobnih mjesta i uređenosti. Općina nema zaposlenih grobara jer je za poslove održavanja groblja i ukopa sklopljen ugovor s poslovnim subjektom. Prošle godine Općinsko vijeće donijelo je odluku o osnivanju vlastitog komunalnog pogona, ali na raspisani natječaj za zapošljavanje komunalnog radnika nije zaprimljena niti jedna prijava.

Zabok

Na gradskom groblju u Zaboku trenutno ima 2.553 grobna mjesta. Evidencija o praznim grobnicama se ne vodi, ali postoje 56 novoizgrađenih grobnih mjesta za prodaju i 20 kazeta za urne. Grad Zabok izradio je urbanistički plan za uređenje novog groblja u Jakuševcu. Godišnja grobna naknada za jednostruko grobno mjesto iznosi 15 eura, za dvostruko 25 eura, a za trostruko 37,50 eura. Trenutno je zaposleno šest radnika na poslovima ukopa, a tvrtka Plavinka nije imala većih poteškoća s pronalaskom radnika.

Veliko Trgovišće

Groblje u Velikom Trgovišću ima 2.462 grobna mjesta i 39 kolumbarijskih niša. Prazno je 35 grobnih mjesta i 34 kolumbarijske niše. Općina planira proširenje groblja za 0,89 hektara, a 274 grobna mjesta grade se u fazama. Godišnja grobna naknada iznosi 7 eura po m², dok cijena grobnog mjesta s izgrađenim okvirom za tri ukopa iznosi 1.600 eura za osobe s prebivalištem u općini, a za ostale korisnike 4.000 eura. U Trgo-komu, komunalnom poduzeću općine, radi 20 ljudi, a pet radnika je uvijek raspoloživo za pogrebe. -  Kako pokrivamo četiri groblja i ponekad se dogodi da imamo više pogreba dnevno stav uprave je da uvijek petero ljudi bude raspoloživo za pogrebe – kažu.

Mihovljan

Općina Mihovljan ima 2.086 grobnih mjesta, od kojih je pet slobodno za dodjelu. Struktura grobova je mješovita, uključujući zemljane grobove, grobove s betonskim okvirom te grobnice. Planira se proširenje groblja, za što je trenutno u izradi idejno rješenje. Cijene za ustupanje grobnog mjesta također variraju između starog i novog dijela groblja, te ovisno o prebivalištu korisnika. Jedno grobno mjesto za korisnike koji imaju prebivalište na području općine Mihovljan iznosi 265,45 eura, a cijena je veća za one koji prebivalište nemaju - 398,17 eura. Dva grobna mjesta iznose 530,89 eura, odnosno 796,34 eura. Jedno grobno mjesto - za grobnicu iznosi 265,45 eura, odnosno 398,17 eura. Cijena se povećava za dva grobna mjesta – za grobnicu 530,89 eura, odnosno za osobe s prebivalištem van općine 796,34 eura. Na novom dijelu groblja cijene su iste, ali postoji mogućnost kupnje obiteljske grobnice za što treba izdvojiti 1.327,23 eura, odnosno 1.990,84 eura.
 
Desinić

Na mjesnom groblju u Desiniću nalazi se oko 1.750 grobnih mjesta, s prostornim uvjetima za još oko 50 grobnih mjesta i 10 grobnica. Planira se izrada dokumentacije i izgradnja mjesta za urne, s oko 60 novih mjesta. Cijene za dodjelu grobnih mjesta kreću se od 400 eura za jednostruko mjesto do 2.000 eura za veću grobnicu. Općina se suočava s problemom nedostatka radnika za poslove vezane uz ukop, unatoč raspisanim natječajima. - Nakon što je i našem drugom namješteniku ove godine prestala služba radi odlaska u mirovinu imamo vrlo velikih problema u organizaciji obavljanja tih poslova. Unatoč raspisanim oglasima i natječaju za prijam u službu, radna mjesta su i dalje nepopunjena te nam u ovom trenutku poslove vezane uz ukop obavlja trgovačko društvo. Svjesni smo da je, uz samu prirodu posla, jedan od glavnih razloga nedostatka zainteresiranosti za ta radna mjesta manja plaća u usporedbi sa privatnim sektorom. Planiramo raspisivanje novog natječaja s većom plaćom i drugim dodatnim materijalnim pravima koja se do sada nisu ostvarivala te se nadamo da će biti zainteresiranih. Također, kako će se otvarati mogućnosti sukladno opisanom sustavu plaća, iste će se povećavati – objasnili su iz Općine Desinić.

Đurmanec

Groblje u Đurmancu ima 1.341 grobno mjesto, od čega je 17 grobova prazno, ali nema praznih grobnica. Trenutno je u izgradnji potporni zid i montaža kazeta za urne, s planom proširenja groblja za 2.600 m². Naknada za grobno mjesto iznosi 10 eura, dok naknada za grobnicu iznosi 28 eura. Poslove ukopa obavlja tvrtka Šćapec promet d.o.o.

Zlatar Bistrica

U Zlatar Bistrici se nalazi jedno groblje s 930 grobnih mjesta, od kojih je 129 slobodno. Proširenje groblja trenutno nije planirano. Naknade za grobna mjesta kreću se od 80 eura za jednostruko zemljano mjesto do 1.600 eura za dvostruko grobno mjesto s betonskim okvirom. Poslove održavanja groblja i ukopa obavljaju djelatnici općinskog pogona, koji trenutno broji tri zaposlena. - - Poslove održavanja groblja te iskop i zatrpavanje grobne rake prilikom ukopa obavljaju djelatnici vlastitog pogona (trenutno 3 zaposlena) te do sada nismo naišli na nikakve probleme, dok sam čin ukopa obavljaju registrirana pogrebna poduzeća – objasnili su iz Općine.

Klanjec

Groblja u Klanjcu, uključujući groblja Dol Klanječki i Sveti Filip i Jakov, ukupno broje 1.241 grobno mjesto. Grad Klanjec je u fazi proširenja groblja, a godišnja naknada za grobno mjesto iznosi 6,60 eura. U zadnjih godinu dana uložena su značajna sredstva u uređenje groblja, uključujući popravak ograda, puteva i drugih infrastruktura. - Grobljem upravlja Zelenjak d.o.o. i na pogrebnim uslugama radi više komunalnih radnika, no problem sa zapošljavanjem radnika postoji jer su to specifični poslovi koje malo tko može i želi raditi – objasnili su.

Kraljevec na Sutli

U Općini Kraljevec na Sutli su dva groblja sa oko 950 grobnih mjesta. Praznih je 10 grobnih mjesta na mjesnom groblju u Kraljevcu na Sutli, te postoji prostor za dodatnih 50-tak grobnih mjesta. Lani je kupljeno zemljište kraj groblja na kojem je moguće proširenje groblja u budućnosti. - Kupnjom zemljišta uz postojeće groblje moguće je proširenje groblja za dodatnih 100-tinjak grobnih mjesta – objasnili su nam iz Općine. Naknada za jednostruko grobno mjesto u ovom mjestu iznosi 15 eura, za dvostruko grobno mjesto 20, za trostruko/grobnicu 25 eura. Naknada za grobna mjesta van gabarita, a veća od trostrukog grobnog mjesta/grobnice iznosi 30 eura, a jednostruko grobno mjesto za korisnike koji nisu s područja Općine iznosi 1.500 eura dok za one koji imaju prebivalište na području Općine iznosi 1.200 eura. Dvostruko grobno mjesto za korisnike koji nisu s područja Općine iznosi 2.500eura, a za one koji imaju prebivalište na području Općine iznosi 2.000 eura. - Ove godine smo zapošljavali grobara, te smo imali 3 prijave za navedeno radno mjesto. Nismo imali problema, vrlo smo zadovoljni sa novim zaposlenikom. Trenutno imamo zaposlena 2 komunalna djelatnika – rekli su nam iz Općine.

Ljudi i potrebe

Kad sve zbrojimo i oduzmemo, ispada da ni groblja više nisu jednostavna stvar. Jasno je ona više nisu samo mjesta gdje se sjećamo svojih pokojnih, nego i pokazatelj koliko se vremena mijenjaju. Prostor je sve manji, kao i broj ljudi koji su spremni raditi na grobljima. No, svaka prazna grobnica nije samo pitanje prostora, već podsjetnik na to koliko su naši resursi, i ljudski i fizički, postali ograničeni. Unatoč svim problemima, vjerojatno će se uvijek naći rješenja – jer, kako se kaže, svatko na kraju zaslužuje svoj komadić zemlje, a dok god ima ljudi, ima i potreba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook