Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana je početna konferencija za projekt „Socijalni plan Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2024.-2026.“


U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u petak, 13. rujna 2024. godine, održana je početna konferencija projekta „Socijalni plan Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2024.-2026.“

Ciljevi su projekta izrada Socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije i osnaživanje članova Savjeta za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije te djelatnika Krapinsko-zagorske županije u planiranju i razvoju mreže socijalnih usluga radi smanjenja nejednakosti u pružanju usluga, ispunjenja potreba socijalno osjetljivih skupina i prevencije socijalne isključenosti, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako su svakoj odgovornoj županiji strateški dokumenti izuzetno važni. “Strateški su dokumenti operacionalizacija naših ideja i naš plan kako te ideje i politike koje želimo provoditi provesti u djelo i kako ih konkretizirati, operacionalizirati na terenu. Za nas kao županiju koja posebno vodi brigu o ranjivim skupinama, djeci, mladima, osobama treće životne dobi, osobama s invaliditetom, braniteljima i njihovim obiteljima te svim ostalima u nepovoljnijem položaju, izuzetno je važan dokument kao što je Socijalni plan”, naglasila je zamjenica Petek i dodala kako je Županija već imala odličan socijalni plan koji je istekao, ali zbog promjene i okolnosti i potreba važno je izraditi novi. “Taj dokument ne možemo izraditi mi sami, za to trebamo upravo vas, stoga vam veliko hvala što ste nam pomogli iako smo pritisnuti rokovima i što ćete pomoći da to završimo. Hvala vam na svakom vašem doprinosu, ne samo u dokumentu, nego u provođenju mjera socijalne politike na području naše županije jer vi kao provoditelji, pružatelji i uključeni činite da se rizik od socijalne isključenosti svede na minimum”, istaknula je zamjenica Petek te posebne zahvale uputila tvrtki AVELANT d.o.o. i Zagorskoj razvojnoj agenciji.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug istaknula je kako je riječ o zajedničkom dokumentu koji se svakako odnosi na svakog od nas. “Izrada socijalnog plana zakonska je obveza prema Zakonu socijalne skrbi, no on je izuzetna prilika da mi sve ono što u ovom trenutku činimo, što planiramo nastaviti činiti u narednom razdoblju te sve novo planiramo uvesti u svoje ustanove u njemu predvidimo. Dakle, Socijalni plan je želja da razvoj sustava socijalne skrbi i socijalnih usluga na području Županije bude planiran te u skladu s potrebama, a ne stihijski, ali je i zakonska obaveza“, poručila je pročelnica Gregurović Šanjug i dodala kako je vremenski period za izradu Plana prilično izazovan, no poznavajući marljivost, agilnost, odgovornost i spremnost na suradnju partnera vjeruje da će dokument biti finaliziran do kraja listopada.

Sudionicima se obratila i Ariana Vela iz tvrtke AVELANT d.o.o. koja ih je upoznala s pravilnikom propisanom metodologijom izrade plana. Proces izrade socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije će obuhvaćati analizu kapaciteta, dostupnost pružatelja socijalnih usluga, analizu potreba i specifične ciljeve razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti te provođenje dvodnevne edukacija s ciljem stjecanja znanja vezanih uz socijalno planiranje, provedbu i praćenje županijskih socijalnih planova za članove Savjeta za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije te djelatnike Krapinsko-zagorske županije.

Vrijednost projekta sveukupno iznosi 60.966,94 eura od čega su bespovratna sredstva u iznosu 57.918,59 dok je ostatak financiran iz sredstava Županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook