Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano u Začretju: 'Ključ su jako obrazovanje, gospodarstvo i društveni život - rezultati toga ovdje su vidljivi'


Općina Sveti Križ Začretje svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavila danas svoj dan.

Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivica Roginić, koji je, između ostalog, pozdravio prisutne goste.

Načelnik Marko Kos potom je podnio izvješće o radu u proteklih godinu dana. Osvrnuo se prvo na manifestaciju 'Prvi glas Zagorja', koja je još jednom dokazala da se u Svetom Križu Začretju zna pripremiti dobar program i zabava, kroz koji i udruge pokazuju što su radile u proteklom razdoblju. Potom je istaknuo kako se u Začretju kroz dugi niz godina, konsenzusom svih političkim stranaka, ulagalo u gospodarstvo, koje je temelj ostanka ljudi, a ta se ulaganja danas vide kroz industrijsku zonu koja raste i doseljavanja mladih obitelji.

 – Nas osnovni posao je ulagati u komunalno gospodarstvo. Prošle godine završili smo program gradnje a asfaltiranjima 17 dionica cesta, vrijedan 250 000 eura, a ove godine u tijeku je modernizacija još 21 dionice cesta, vrijedna 330 000 eura. Uz to, grade se mostovi, sustavi odvodnje, a općinski proračun upotpunjuje se i sredstvima Krapinsko – zagorske županije i ministarstava, koji prepoznaju dobre programe na prostoru naše općine – rekao je Kos.

Istaknuo je kako je ipak najveća prekretnica posljednjih godina ulaganje u najmlađe, na što odlazi preko 50 posto izvornog proračuna. Spomenuo je tu ulaganje u škole i igrališta, ali i izgradnju dječjeg vrtića. – Statistika u Začretju pokazuje da imamo velik broj male djece. Stoga zgrada vrtića izgrađena prije tri godine nije dovoljna, zbog čega smo pristupili dogradnji. Nadam se da ćemo do kraja mjeseca imati preuzimanje te zgrade i da će djeca početkom listopada useliti u nove prostore. No, ni to neće biti dovoljno, imamo preko 40 djece na listi čekanja. Sve veći broj mladih obitelji imamo i moramo im omogućiti da mogu svakodnevno obavljati svoje poslove i da svoju djecu mogu ostaviti u ustanovama gdje su zbrinuta i gdje dobivaju osnovno obrazovanje i pripremu za školu – rekao je Kos.

Spomenuo je i projekt obnove Banovine, ulaganja u crkvu i kapele te je zahvalio na suradnji župniku. Osvrnuo se i na proteklih 12 godina otkako je načelnik. – Sada smo već iskusniji i stariji, imamo dobar broj utakmica u nogama i velik broj realiziranih projekata. Prilagođavali smo se na nove potrebe i standarde i bacili u koštac sa svim natječajima pred nama. Moram pohvaliti općinski tim koji služi kao servis svim građanima, a kojega smo upotpunili dobrim timovima unutar vrtića i škole, imamo dobrog župnika i mislim da zdravim koracima možemo ići dalje, da bi naša općina i dalje bila jedna od najuspješnijih u sjevernom dijelu Hrvatske – zaključio je načelnik.

U ime načelnika i gradonačelnika, načelnica i gradonačelnica, čestitke povodom Dana općine uputio je načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički. – Ključ svake jedinice lokalne samouprave je jako obrazovanje, jako gospodarstvo i jak društveni život. Sveti Križ Začretje to sve ima i, kad gledate unatrag, ova općina raste. Svi projekti koji su se donosili bili su u interesu općine, nitko nije niti jedan stranački interes proveo u svom smjeru i čestitam van na tome, a rezultati su vidljivi – rekao je Greblički te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Župan Željko Kolar pohvalio je dobru simbiozu koja vlada u Svetom Križu Začretju, zbog čega se stvara pozitivna klima za život. – Ovdje se govori o razvoju, o tome kako bi trebala općina izgledati za 5, 10, 20 godina. A s druge strane, intenzivno se radi na svemu što je bitno odmah napraviti, kao što je dogradnja vrtića, kako bi se stvorili uvjeti za što kvalitetniji život – rekao je Kolar i istaknuo dobru suradnju Općine sa Županijom i svim županijskom agencijama, centrima i institucijama te je istaknuo kako nitko od načelnika nije došao spremniji na mjesto načelnika, od Marka Kosa. Najavio je i zajedničku investiciju u poslovnu zonu, gdje će se graditi prometnica koja će omogućiti nova ulaganja, a na čekanju je i odobrenje za realizaciju projekta jednosmjenske nastave u osnovnoj školi, što će se trebati realizirati u dvadesetak osnovnih škola u KZŽ.

Prigodnim govorim obratio se i upravitelj župe, vlč. Vladimir Drnetić, koji je zahvalio Općini na svesrdnoj pomoći i zajedništvu Općine i župe.

Ovom su prigodom dodijeljena i općinska javna priznanja. Nagradu za životno djelo primili su vlč. Dragutin Kučan, koji je uputio zahvale na nagradi i prisjetio se tom prilikom svog rada u župi te Slavko Sinković, koji zbog bolesti nije bio prisutan.

Plaketu Grb Općine prima Franjo Mraz, Povelju Srećko Margetić (koji također nije bio prisutan, pa će mu nagrada biti uručena naknadno) i Barbara Šenjug. Zahvalnice Općine dodijeljene su Katici Majsec, Vidu Piljeku, Ani Čižmek, Petri Bokor, Marku Jeleniću i Ivanu Kosu.

Svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali članovi dječjeg zbora 'Cvrkutići'.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook