Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski knjižničari na stručnom izletu


Društvo knjižničara Krapinsko - zagorske županije posjetilo je  u sklopu svojih planiranih godišnjih aktivnosti Osrednju knjižnicu Celje.

Osim stručnog izleta, Knjižničarsko društvo Krapinsko zagorske županije uz redovne aktivnosti, organizira dva programa: Dan bajki i priča i Denis Vincek – dodjela nagrade za najčitatelja KZŽ.

Celjska knjižnica moderna je građevina smještena uz obalu rijeke Savinje. Kroz prostor interijera organizirano je stručno vodstvo kolega knjižničara.  Osobitost knjižnice je autorski oslikan  dječji odjel, knjigomati, velika zastupljenost umirovljenika u članstvu i programi za njih. Njihova je specifičnost da je dobar dio fonda, osobito baštinskog, digitaliziran. Također je za čitanje članstvu dostupno više desetaka časopisa i novina iz različitih područja. 

Nakon razgleda knjižnice u programu je bio posjet nekim lokacijama grada Celja. Grad bogat kulturnim znamenitostima  ponosi se svojim muzejima i galerijama. Posjetili smo jedini dječji muzej u Sloveniji „Hermanov brlog“, jedinstveno arheološko nalazište CELEIA – grad ispod grada, umjetničku četvrt. U fakultativnom dijelu programa mogli smo vidjeti i Muzej novije povijesti, Regionalni muzej, ili pak mnoštvo galerija. Turistički vodič bio je knjižničar Mohor Hudej. Jedinstvena je to prilika za doživjeti prošlost i suvremenost jednog grada kroz prizmu knjižničara. Knjižničarsko društvo KZŽ bili su i počasni gosti na  otvorenju izložbe u knjižnici Celje -  Od habsburških Brionov do medvojnega Celja: Zgodba družine Turk.

Gosti su bili i knjižničari iz Pule budući da se radi o međudržavnoj suradnji u programu povezivanja Brijuna i Celja preko povijesti jedne obitelji. Knjižničarsko društvo KZŽ je ovim stručnim posjetom imalo priliku vidjeti poslovanje jedne napredne slovenske knjižnice i vidjeti i čuti priče tog zanimljivog grada.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook