Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski konji šampioni državne izložbe

U organizaciji Hrvatskog stočarskog saveza, Sisačko-moslovačke županije i Općine Sunja održana je Državna konjogojska iz


U organizaciji Hrvatskog stočarskog saveza, Sisačko-moslovačke županije i Općine Sunja održana je Državna konjogojska izložba na kojoj su izložena najbolja grla hrvatskog hladnokrvnjaka i haflingera. Među više od stotinu grla hladnokrvnjaka i dvadesetak grla haflingera sudjelovali su i zagorski uzgajivači konja, članovi Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, Zagorske udruge uzgajivača konja i Udruge haflingera.

Hladnokrvnjaci

Hrvatski hladnokrvanjaci na izložbi su se natjecali u pet kategorija. Prvu nagradu među pastusima osvojio je Ričko vlasnika Mirka Majseca, dok je kobila Sivka vlasnika Davora Barića osvojila drugu nagradu. Prva nagrada među starijim kobilama pripala je Rebeki vlasnika Petra Jadeka, dok je omica Davora Vukića osvojila drugu nagradu, iako je mišljenje zagorskih uzgajivača da je zaslužila prvo mjesto. Najljepšom zapregom proglašena je ona koju je vozio Dragutin Žabojec, a posebna nagrada pripala je Miroslavu Vrčeku za najboljeg jahača, koji je jahao šampionsko grlo i pokazao zavidno znanje. Na kraju među svim pobjednicima, posebnom nagradom, šampionom izložbe proglašen je pastuh Ričko.

Zanimljivo je da je Ričko sa samo 2,5 godine postao šampion. Riječ je o grlu iz vlastitog uzgoja Mirka Majseca. Ričko je prvi puta prikazan u Tuhlju, gdje ga je prvi uzjahao saborski zastupnik Milivoj Škvorc, rekavši kako će to biti šampion. To se i ostvarilo. Nakon što se pokazao miran i dobar na raznim manifestacijama, Ričko je pobijedio na županijskoj izložbi, pa zatim na državnoj izložbi u Kloštar Ivaniću gdje je i jahan i upregnut u zapregu. Zapažen je i na 1. SKOK-u u Gudovcu, posebice u zaprezi s francuskim peršeronom Tornadom. Predsjednik ŽUUK-a Mirko Majsec posebno se zahvalio sponzorima koji su pomogli odlazak na izložbu, Tvornici kamionskih karoserija Čavlek, Pekomu, Tvornici stiropora Mužek d.o.o. te veterinarima koji se brinu o konjima Dragutinu Tušeku i Vjekoslavu Nežmahenu, koji se posebno brine o Ričku od njegova rođenja.

Haflingeri

Po prvi puta na državnoj izložbi prikazani su i haflingeri. Sudjelovalo je dvadesetak uzgajivača koji su bili vrlo zadovoljni ovim prvim ocjenjivanjem te su odmah najavili da se vraćaju i sljedeće godine. Dobroj atmosferi među članovima Udruge haflingera pridonio je i naš poznati pjevač Vlado Kalember, koji im se pridružio na proslavi na kraju izložbe.

U kategoriji mlađih kobila prvu nagradu dobila je Lori vlasnice Snježane Janton, a drugu Aurelia, iste vlasnice. Treća nagrada pripala je Luftige, vlasnika Božidara Plečka. Među starijim kobilama, prvu nagradu dobila je Rafaela, vlasnika Blaža Mikića, drugu Liebe Rose vlasnika Krunoslava Dugorepca i treću Bolero, vlasnika Janka Vešlige. Prezentiran je i pastuh Sixtus D koji nije imao konkurencije, vlasnice Snježane Janton, koja je dobila i posebnu nagradu za najuspješnijeg uzgajivača s prikazanih šest konja.

Uzgajivači konja posebno ističu kako velike zasluge za razvoj konjogojstva i njihove uspjehe ima mr. Mato Čačić, voditelj konjogojstva pri Hrvatskog stočarskom centru te njegova desna ruka Slaven Kolarić. Od kad je mr. Čačić na čelu konjogojstva, stvari su se jako popravile na bolje, istiću naši uzgajivači.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook