Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski mljekari ne podržavaju prosvjede jer su ispolitizirani

Udruga proizvođača mlijeka KZŽ ne podržava prosvjede jer se vidi da su ispolitizirani, a i kolovođe sadašnjih prosvjeda su prije godinu dvije vikali da ne treba ići u prosvjede. Sada su jadne ljude 'prevezli žedne preko vode da prosvjeduju po tom hladnom vremenu badava – zaključio je Podhraški.


Podhraški se osvrnuo na natpise koji kruže ovih dana po novinama i internetu da Hrvatski seljački savez Krapinsko zagorske županije traži smjenu Luke Čuljaka na mjestu predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore KZŽ i da se boje za opstanak zagorske i hrvatske poljoprivrede  jer  je Čuljak imenovan pomoćnikom ministra poljoprivrede, te da se neće  moći dobro boriti za poljoprivredu Zagorja s te funkcije.

- Mislim da su to čiste gluposti. Sada nam je jedinstvena prilika da se izborimo za boljitak zagorske poljoprivrede pošto je i zamjenica ministra iz Zagorja. A na kraju krajeva,  Hrvatski seljački savez i Hrvatska seljačka stranka su ostavili seljake 10. lipnja 2009. javno u Zagrebu na prosvjedima bez podrške i pomoći. Vidimo i da se vode mnoge debate o subvencioniranju umjetnog osjemenjivanja. Evo naša županija je prva krenula s mjerama ruralnog razvoja  gdje je i povećan proračun za poljoprivredu.Tako je na ideju Željka Horvatinčića, sina najvećeg zagorskog proizvođača mlijeka koji je odradio veliki dio posla počevši od  županije do reprodukcijskog centra u Križevcima da se putem mjera ruralnog razvoja članovima udruge proizvođača mlijeka bude plaćena škola umjetnog osjemenjivanja. Tim putem bi se rasteretili općinski i županijski proračuni da više ne sufinanciraju umjetno osjemenjivanje svima koji bi završili tečaj, a i seljacima bi to puno značilo jer bi mogli osjemeniti kravu ili junicu kad bi htjeli. Tim putem bi naša županija a i udruga postale prve u Hrvatskoj da se na takav način pomaže seljacima – rekao je Podhraški.

Udruga proizvođača mlijeka KZŽ ne podržava prosvjede jer se vidi da su ispolitizirani, a i kolovođe sadašnjih prosvjeda su prije godinu dvije vikali da ne treba ići u prosvjede. Sada su jadne ljude 'prevezli žedne preko vode da prosvjeduju po tom hladnom vremenu badava – zaključio je Podhraški.

Proizvođači mlijeka izabrali su Dukat iz jednostavnog razloga sto je Dukat tj. sadašnji vlasnik Lactalis prvi započeo s skidanjem otkupne cijene mlijeka i glavni je inicijator za njezino smanjenje.

Odlučeno je  i da ukoliko dođe  do blokade Dukata neće se pregovarati s Hrvatskim predstavnicima Dukata već i s Lactalisom. Mnogi kažu da su mljekari ludi jer traže 4,09 kn za litru mlijeka. To  je velika otkupna cijena, ali je dobivena izračunom na jednoj farmi s 50 muznih krava. U izračun su uzeti svi troškovi na farmi, znači od kredita, kamata, doprinosa i svih ostalih troškova. Od strane proizvođača predloženo je da se i nama smanji PDV, da se smanje cijene repromaterijala što bi znatno smanjilo troškove proizvodnje mlijeka i ne bi bilo problem proizvoditi mlijeko i po 2 kune. Najžalosnije je kad pogledate da slovenski seljak  u istoj banci na  isti kredit kao i hrvatski seljak u istoj toj banci plaća godišnju kamatu 2.4000 kn, a slovenski 8000kn -  ističe Podhraški.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook