Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski motritelji o zagorskoj meteorološkoj 2007. godini

Prošla godina prema meteorološkom mjerenju bila je jedna od natprosječno toplih godina. Od početka rada Glavne meteorolo


Prošla godina prema meteorološkom mjerenju bila je jedna od natprosječno toplih godina. Od početka rada Glavne meteorološke postaje Krapina, rujna 1993. godine, prošla godina dijeli drugo mjesto s prosječnom godišnjom temperaturom od 11,8 Celzijevih stupnjeva. Još prednjači 2000. u kojoj je prosječna godišnja temperatura bila 12 stupnjeva.

- U Glavnoj meteorološkoj postaji Krapina mjeri se od rujna 2003. godine, a sve podatke svakog dana, bez obzira na vrijeme, blagdan ili neradni dan prikupljaju motritelj Vladimir Cerovečki i voditelj GMP-a Krapina Andrija Slukan.

Podaci koje su svakog dana brižno bilježili govore da je srednja desetogodišnja temperatura od 1994. do 2003. godine bila 10,9 Celzijevih stupnjeva što dokazuje da je 2007. bila gotovo dva stupnja toplija.

- Prošla zima bila je daleko najtoplija od 1994. godine. Primjerice, siječanj 2007. bio je otprilike 5 stupnjeva topliji od višegodišnjeg prosjeka. Također, prošle zime imali smo samo dva snježna dana s maksimalnom visinom snijega od pet centimetara. Zima slična ovoj bila je 2000/01. godine s također dva dana snijega maksimalne visine šest centimetara kazao je motritetelj Cerovečki koji ima i svoju fotodokumentaciju o utjecajima vremena na svakidašnji život.

- Nakon zime u proljeće tijekom travnja nastala je suša. Zbog toga nastale su velike štete na ozmimim usjevima, a kukuruz tijekom travnja u suhoj zemlji nije mogao niknuti. Zato su neki poljoprivrednici početkom svibnja, kad su pale prve kiše, ponovno sijali kukuruz na iste površine sjeća se Vladimir Cerovečki.

Prošlogodišnje je ljeto također bilo natprosječno toplo, a izmjerena apsolutna maksimalna temperatura bila je 37,5 stupnjeva. Po tome nalazi se odmah iza 2003. kad je 13. kolovoza zabilježena dosad najviša temperatura od 2004. do 2007. od 38,3 Celzijeva stupnja. Kiša je srećom tijekom ljeta bila relativno dobro raspoređena pa je već spomenuti kukuruz, koji je ipak uspio niknuti, imao relativno dobar urod.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook