Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vodovod izradio letak Zdravstvene mjere i voda

Povodom svjetskog Dana voda koje se obilježava 22. ožujka svake godine Zagorski vodovod je izradio letak „Zdravstv


Povodom svjetskog Dana voda koje se obilježava 22. ožujka svake godine Zagorski vodovod je izradio letak „Zdravstvene mjere i voda kojem je svrha ukazati na važnost zdravstvenih mjera kao važnog preduvjeta u očuvanju i poboljšanju kvalitete zdravlja stanovništva, u čemu vrlo važnu ulogu ima voda.

Krapinsko-zagorska županija se kroz niz projekta aktivno bavi problematikom vode i njezine zdravstvene ispravnosti na našem području. Još 1996. godine izrađena je studija kojom su se počeli rješavati problemi vodoopskrbe na području Krapinsko-zagorske županije. Trenutna pokrivenost područja naše županije organiziranim i legalnim vodoopskrbnim sustavom u kojem se kojem se vrši redovita kontrola vode za piće iznosi oko 69 posto što nas svrstava u sam vrh među županijama u Hrvatskoj. Prema sporazumu koji je potpisan s Vladom u idućih nekoliko godina država će uložiti 227 milijuna kuna u vodoopskrbni sustav na području Krapinsko-zagorske županije čime bi pokrivenost porasla na 95 posto. Županija je također pokrenula Plan za zdravlje sa željom da pomogne privatnim vlasnicima vodovoda, te gradovima i općinama u organizaciji sustavne analize vode i upozori građane koji se koriste privatnim, gradskim i općinskim vodovodima na postojeći problem neispravne vode za piće.

Također je početkom ove godine Županija postavila aparate s vodom za piće u pojedinim osnovnim i područnim školama gdje postojeća voda iz lokalnih vodovodnih mreža nije ispravna kako bi se na taj način učenicima osigurala dostupnost pitke vode. Bolesti do kojih može doći konzumiranjem neispravne vode su brojne, a najčešće su to bolesti probavnog sustava.

Analiza vode lokalnih vodovoda ( kojima najčešće upravljaju sami građani bez stručnog nadzora) koju provodi Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije proteklih godina je pokazala da vrlo mali broj takvih vodovoda ima zdravstveno ispravnu vodu za piće. Za razliku od takvih vodovoda Zagorski vodovod kao najveći distributer vode u našoj županiji vodi kontinuiranu brigu o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće koju isporučuje svojim potrošačima, a analiza pokazuje gotovo stopostotnu ispravnost vode.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook