Prethodni članak
Sljedeći članak

Zamjenik državnog odvjednika tužen na sudu u Strasbourgu

Umirovljeni tržišni inspektor bivše Općine Zabok Živko Sarap, nezadovoljan postupcima i presudama hrvatskih pravosudnih


Umirovljeni tržišni inspektor bivše Općine Zabok Živko Sarap, nezadovoljan postupcima i presudama hrvatskih pravosudnih organa, poslao je europskome Sudu u Strasbourgu zahtjev za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ne ulazeći u predmet tužbe, podnesene 22. listopada 2001. protiv zamjenika Glavnoga državnog odvjetnika Republike Hrvatske i to zbog klevete, zanimljiv je tijek postupka pred raznim sudskim instancama, što je u konačnici dovelo do skore zastare koja nastupa 28. kolovoza ove godine.

Živko Sarap ustupio nam je bogatu sudsku dokumentaciju i prepisku i ispričao svoju priču. Prvi podnesak, privatnu tužbu podnio je 28. kolovoza 2001. godine, a na trećoj raspravi na općinskom sudu u Zagrebu i izmjenu optužnoga prijedloga za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Sud je prekinuo raspravu s obrazloženjem da predmet mora dostaviti Državnom odvjetništvu radi podnošenja optužnoga prijedloga. Nakon tri mjeseca podnio je sudu pisani zahtjev za nastavak postupka budući da ODO nije u roku od tri mjeseca obavijestilo o poduzetim mjerama.

Nakon toga sud poziva da podnese optužni prijedlog, a zatim dobiva od istoga suda obavijest da je predmet ustupljen Općinskom sudu u Karlovcu, koji odbacuje optužni prijedlog jer je tužbu podnio prije prijma odgovora ODO. Žalba mu je odbijena s istim obrazloženjem.

- Svjestan sam da za manje od dva mjeseca nastupa zastara, što je vjerojatno, s obzirom na dugotrajnost postupka, bio i cilj našega pravosuđa, a kako nemam više redovitoga pravnog lijeka, podnio sam zahtjev Međunarodnom sudu u Strasbourgu kazao je Sarap.

Pravnome je laiku teško zaključiti je li se trebao obratiti u Strasbourg ili je možda mogao ranije poduzeti neke radnje za trajanja postupka u Hrvatskoj, kad Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku i, konačno, Ustav, određuju sudski postupak koji ne ostavlja nedoumice kao ovaj kojega je pokrenuo Živko Sarap?!

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook