Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo su detalji akcije zagorske policije: 'Zapljena vrijedna 15 milijuna kuna'

Uhićeno osam osoba, četiri su u pritvoru


Danas je u prostorijama PU krapinsko – zagorske održana press konferencija povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja nad više osobe, tijekom kojeg je pronađena veća količina različitih droga.

Načelnik PU KZ Josip Bukvić istaknuo je u uvodu kako su policijski službenici službe kriminalističke policije PU KZ u suradnji sa policijskim službenicima Ravnateljstva policije i u koordinaciji sa USKOKOM prije dva dana dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba a zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruživanja i počinjenja kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja, a u svezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prodajom droga.

''Tijekom kriminalističkog istraživanja na lokacijama, na kojima su provedene istražne radnje, te je tako prilikom pretraga na području PU KZ, PU zagrebačke i PU primorsko – goranske, pronađeno ukupno oko 8 kg marihuane, preko 40 kg amfetamina, 88 litara kemikalije, oko 3 kg kokaina, 38 grama tableta MDMA, 6,5 ml ulja konoplje, nekoliko konzumiranih jointova, 1 MK puška, 1 pištolj, drobilice za mljevenje, digitalne vage, mobiteli, sim kartice, novac u kunama i eurima.'' naveo je Bukvić i dodao da je procijenjena tržišna vrijednost na narko tržištu pronađenih predmeta iznosi oko 15 mil. kuna ili 2 mil. eura.

''Ukupno je uhićeno 8 osoba, i to tri osobe od 25 godina starosti po jedna od 28 i 31 godinu, dvije od 32 godine i jedna ženska osoba koja ima 31 godinu. Protiv 4 osobe podnijete su kaznene prijave USKOKU te su predani pritvorskom nadzorniku PU KZ. Protiv jedne osobe (25) podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz oblasti zlouporabe droga, protiv dvije osobe podnijet će se optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona  o nabavi i posjedovanja oružja građana. ''

Bukvić je dodao kako se u ovom slučaju radilo o izuzetno složenom kriminalističkom istraživanju, u kojem su članovi zločinačkog uređenja pokazali veliki stupanj međusobne organiziranosti u kriminalnim aktivnostima, te da policija i dalje nastavlja istraživanje.

''Pohvaljujem sve policijske službenike, koji su sudjelovali u pripremama i realizaciji kriminalističkog istraživanja, u provođenju dokaznih radnji, na rezultatu koji je postignut, uz izuzetno visoku profesionalnost i stručnost u obavljanju policijskih poslova'' – zaključio je Bukvić.

Voditelj službe kriminalističke policije PU KZ Željko Košutić ponovio je kako je prekjučer završeno ovo istraživanje, koje je trajalo više od 6 mjeseci. ''Istraživanjem je obuhvaćeno više osoba, a rezultiralo je uhićenjem 8 hrvatskih državljana i zapljenom već spomenutom količinom predmeta. Utvrđeno je da je 29-godišnji M.G. ustrojio zločinačko udruženje i u njega uključio dvojicu 25-godišnjih hrvatskih državljana J.L. i I.T. te 32-godišnjeg hrvatskog državljana  M.V. koji su za istog sakrivali i prodavali drogu, te pronalazili kupce i sudjelovali prilikom primopredaje i prodaje navedenih droga.'' – rekao je Košutić i ponovio kako je vrijednost druge višemilijunska, a izrazio je nadu da će uslijediti i višegodišnja zatvorska kazna. ''Droga je bila namijenjena za konzumente s područja krapinsko – zagorske i zagrebačke županije. USKOKU je podnijeta kaznena prijava protiv organizatora i njegovih suradnika i određen im je istražni zatvor kod suca istrage, dok je za trojicu državljana podnijeta kaznena prijava ODO Zlatar, te su nakon ispitivanja pušteni na slobodu. '' zaključio je Košutić.

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a je čestitao kolegama iz PU KZ, kao i načelniku PU KZ i voditelju službe kriminalističke policije PU KZ na ovom kako je rako zajedničkom kriminalističkom istraživanju. ''Radi se o izuzetno organiziranom zločinačkom udruženju u kojem je prisutna hijerarhija, određena disciplina i podjela posla. Nije bilo jednostavno, ali uz izuzetne napore svih kolega, ovo kriminalističko istraživanje je privedeno kraju, onako kako smo planirali.'' Rastović je rekao da je i sama press konferencija bitna informacija za medije kao i za pučanstvo, da hrvatska policija zajedno sa nadležnim državnim odvjetništvom provodi svakodnevno aktivnosti na suzbijanju zlouporabe i krijumčarenja droga. ''Na tom nacionalnom planu suzbijanja kriminaliteta droga je i ovo kriminalističko istraživanje jedan od doprinosa'' – zaključio je Rastović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook