Prethodni članak
Sljedeći članak

Zemlja znanja tek kad se učenici voze besplatno

Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić sa suradnicima na današnjoj je konferenciji za novinare u Krapini predstavio model s


Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić sa suradnicima na današnjoj je konferenciji za novinare u Krapini predstavio model subvencioniranja prijevoza učenicima osnovne i srednje škole .

Prošle je godine sa prijevoznicima, podsjetio je župan Hajdaš Dončić, dogovorenoe da će cijela županija biti jedna tarifna zona čime su se cijene karata na nekim dionicama javnog linijskog prijevoza snizile i za 50 posto. Ove je godine dogovoreno da se Županija ipak podijeli na tri zone i pripadajuće cijene (obzirom na prigovore roditelja i učenika koji žive ispod 15 km od škole). S obzirom na udaljenost škole, mjesečne karte iznose 330 za prvu,530 za drugu i 630 za treću zonu.


„Županija će navedene cijene autobusne karte subvencionirati prema zonama i to, za prvu zonu – 10 posto, za drugu zonu 15 posto i za treću zonu 20 posto. Pozivamo sve gradove i općine da se uključe u subvencioniranje karata učenicima s prebivalištem na području njihovog grada, odnosno općine, čime će se konačna cijena mjesečne karte znatno smanjiti „, napomenuo je zagorski župan.

Učenici koji putuju željeznicom mogu od Županije očekivati subvenciju od 20 posto na iznos mjesečne karte, a s prijevoznicima se razmatra i mogućnost dodijele određenog broja karata bez naknada obiteljima s teškom materijalnom situacijom.

„Nema savršenog modela sufinanciranja prijevoza učenicima osnovnih i srednjih škola sve dok se Vlada Republike Hrvatske ne uključi u subvencioniranje kako bi Vlada, županije te općine i gradovi u potpunosti preuzeli financiranje prijevoza učenicima. Tada bismo mogli govoriti o zemlji znanja“, zaključio je Hajdaš Dončić koji je za utorak najavio javnu tribinu u Zlataru o županijskom modelu prijevoza za osobe sa invaliditetom.

Zoran Gregurek


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook