Prethodni članak
Sljedeći članak

Ženska inicijative HNS-a: "Sigurnu kuću treba i Zagorje"


S obzirom da za statističkim podacima o porastu nasilničkog ponašanja nad ženama u svijetu ne zaostaje ni Hrvatska, pr



S obzirom da za statističkim podacima o porastu nasilničkog ponašanja nad ženama u svijetu ne zaostaje ni Hrvatska, predsjednica Ženske inicijative HNS-a KZŽ Danica Hursa pozvala je sve nevladine udruge s područja županije, sve socijalne centre lokalne jedinice, Županiju, resorna ministarstva i Vladu da se aktivnije uključe u preventivu koja se sastoji u nizu mjera koje su donesene i ne primjenjuju se, ili se pak loše primjenjuju.


Kad žene tuku muževe…

Isto tako, pozvala je da se nastavi s radom i osnivanjem sigurne kuće u KZŽ kako bi se kvalitetno i na vrijeme mogle zbrinuti žrtve nasilja u obitelji. Više od 90 posto su žene s djecom ili bez djece.

- Činjenica da je u Hrvatskoj svakih petnaest minuta jedna žena fizički zlostavljana govori o ozbiljnosti problema, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca do radnika. Danas u Hrvatskoj ima 15 domova za žrtve obiteljskog nasilja, od čega samo pet s tajnom adresom – rekla je Hursa, dodavši kako je Zagorje nema, a okrugli stol na temu osnivanja sigurne kuće u našoj županiji održan je prije šest godina u Klanjcu.

- Podaci MUP-a govore kako je tijekom prošle godine na području koje pokriva PU KZŽ evidentirana 561 žena kao žrtva nasilja u obitelji, a u prvih šest mjeseci na našem području kao žrtva nasilja evidentirano je 230 žena. Pomoć kao žrtve nasilja sve češće traže i muškarci – navodi Hursa.

Relevantne podatke iz zagorskih Centara za socijalnu skrb nisu dobili, osim podataka iz Centra Donja Stubica koji vele kako je prošle godine zabilježeno 140 slučajeva nasilja nad ženama u obitelji, a ove godine mjesec prije završetka 2008. bilježi se isti broj slučajeva. Dvije su žene smještene u sigurnu kuću van naše županije.

- Porast nasilja nad ženama je primjetan jer ga žene sve više prijavljuju. Sigurne kuće jedini su spas. Smještaj većinom traže žene srednje životne dobi i mlade majke s djecom, sa srednjom stručnom spremom i bez radnog staža…, čak njih 79 posto nema primanja ili zarađuju manje od prosjeka, a samo njih 4 posto su vlasnice stana. Hrvatska ima i svoj nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na trostruko ubojstvo na Općinskom sudu u Zagrebu (Gordana Oraškić, njena odvjetnica i sutkinja) – rekla je.

Stakleni strop


Hursa je progovorila i o drugim razlozima koji dovode ženu u neravnopravan položaj. To je stopa nezaposlenosti, manja zarada, a spomenula je i termin 'stakleni strop', tzv. prepreke s kojima se žene suočavaju u napredovanju u svojoj karijeri (muško ekipiranje, isključivanje žena iz neformalnih mreža unutar tvrtke, predrasude o nesposobnosti žena za vodstvo, nedostatak uzora i ženskog lobija itd.) Zagorski HNS smatra kako žena mora postati prvo ekonomski neovisna, čime će onda izostati i druge neravnopravnosti u društvu.

O postotku žena u politici govorio je šef HNS-a Radimir Čačić.

- Ponosni smo na činjenicu da je osnivač stranke bila žena, Savka Dabčević Kučar, a jedna od najuglednijih političarki Vesna Puisić osam je godina bila predsjednica stranke. Zadovoljstvo mi je reći da jedna od kandidatkinja s vrlo vjerojatno pozitivnim završetkom svoje kandidature za gradonačelnicu Oroslavja je Danica Hursa .

U HNS-u 35 posto članova su žene, a u zagorskom HNS -u one čine 29 posto. U drugim strankama je postotak žena manji – čuli smo od Čačića.

Očekuje da 20 do 30 posto u kandidaturama, u vijećima i skupštinama nakon lokalnih izbora budu žene. Potporu ŽI HNS-a KZŽ dao je i predsjednik zagorskog HNS-a Anđelko Tolopovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook