Prethodni članak
Sljedeći članak

Zima pred vratima: U Hrvatsku stiže prvi ledeni val


Prema najnovijoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku u narednim danima očekuje promjenjivo vrijeme.

Danas se očekuje mjestimična kiša uglavnom u Dalmaciji, gdje su na otvorenom moru i otocima mogući su pljuskovi s grmljavinom. Najviše sunčanih razdoblja bit će na istoku. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno, ponegdje jako jugo, prema otvorenom i olujno, a na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 23 °C.

Sutra će biti djelomično, na istoku i pretežno sunčano. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar većinom slab, na obali slaba do umjerena bura, podno Velebita u prvom dijelu dana i jaka, a prema otvorenom moru još će puhati jugo. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na Jadranu između 14 i 17 °C. Najviša dnevna uglavnom od 14 do 18 u unutrašnjosti te između 20 i 23 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.

Iako će početak tjedna donijeti stabilnije i sunčanije dane, prognoze za kraj listopada i početak studenog upućuju na naglu promjenu vremena.

Prema prognozama na aplikaciji wxcharts.com i informacijama s popularne stranice “Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundić”, Hrvatsku krajem listopada čeka iznenadni nalet Polar Vortexa, koji bi mogao donijeti pravo zimsko vrijeme s temperaturama koje će pasti ispod prosjeka, piše Večernji.

Dino Dundić, meteorolog hobist, upozorava da će Hrvatsku pogoditi nalet Polar Vortexa, koji će sniziti temperature ispod prosjeka. Prema njegovim modelima, očekuju se hladni dani s mogućnošću temperatura ispod nule. Ovaj nagli pad temperature donijet će prve prave zimske uvjete, osobito u kontinentalnom dijelu zemlje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook