Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatni lokvanj filmu o Lepoglavi

Dokumentarni film Što sa sobom preko dana redateljice Ivone Juka na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokMa u M


Dokumentarni film Što sa sobom preko dana redateljice Ivone Juka na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokMa u Mariboru osvojio nagradu Zlatni lokvanj.

Nagrada Zlatni lokvanj dodjeljuje se najboljem dugometražnom dokumentarnom filmu u kategoriji Međuregionalnog dokumentarnog filma za mlade autore.

Svjetsku premijeru je film Što sa sobom preko dana(Facing the day) imao na prestižnom, oEast Film Festivalu u njemačkom Wiesbadenu gdje je osvojio nagradu za Najbolji dokumentarni film.

Hrvatsku premijeru imao je na 15. Danima hrvatskog filma gdje je osvojio čak tri nagrade – Grand Prix za najbolji film, Oktavijan, nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara, za najbolji dokumentarni film, te nagradu za najbolju montažu. Nagradama je pridruženo i Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu.

Film je odabran za selekciju dvadeset najboljih svjetskih dokumentarnih filmova na Festivalu svjetskog filma u Montrealu, te je prikazan i na velikim svjetskim festivalima u Sao Paolu, Kalkuti, Sofiji, Prizrenu, Motovunu i Ljubljani, a krajem studenog biti će prikazan i na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Ivona Juka višestruko je nagrađivana za svoje filmove: kratki igrani Smeće, kratki igrani Montaža (Editing) koji je bio u konkurenciji brojnih američkih A festivala, te dokumentarne filmove Dobro došao kući, brate i Plavi Pony.

Redateljica je i velikog broja namjenskih filmova od kojih najviše pamtimo upečatljivu kampanju Šutnja nije zlato protiv rodno uvjetovanog nasilja i Zaustavimo trgovanje ljudima.

Film je prebačen na 35mm vrpcu i ima vrlo uspješnu kino distribuciju u Hrvatskoj, koja je započela u multipleksima i nastavlja se u kinima po cijeloj Hrvatskoj.

Distributer filma BLITZ Film i video priprema i kino distribuciju u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Producentska kuća 4 film je u pregovorima s urednicom dokumentarnog programa RTV Slovenije Živom Emeršič, te će vjerojatno i šira slovenska publika imati priliku film pogledati na televiziji

Ovaj duhovit i atraktivni film priča je o tri zatvorenika u Lepoglavi. U Lepoglavi, jednoj od najozloglašenijih kaznionica u Europi, brojni su režimi trenirali strogoću nadmećući se brutalnim metodama takozvanog preodgoja.

Lepoglava je i danas središnja Hrvatska kaznionica u kojoj se nekolicina zatvorenika odlučila baviti Shakespearom.

Što sa sobom preko dana priča je o onima koji bi, da je živ, danas bili Shakespearovi junaci.

Film je nastao u produkciji produkcijske kuće 4 film d.o.o. iz Zagreba u ko-produkciji s O.M.G.-om.

Izvor: Net.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook