Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN PORUČIO: 'Ne možemo tražiti od učitelja da rade neke stvari umjesto roditelja'.


Uoči Svjetskog dana učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada, jutros su u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini župan, Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, simbolično darovali učitelje i učiteljice, pritom ističući važnu ulogu koju oni imaju u odgoju i obrazovanju djece. 

Učitelji nisu samo prenosioci znanja, već i ključne figure u oblikovanju mladih života, pomažući im da razviju odgovornost, kreativnost i moralne vrijednosti. Njihova predanost i trud, svakodnevno usmjereni na budućnost djece, čine ih neizostavnim stupovima našeg društva. Danas, povodom Svjetskog dana učitelja, slavimo upravo tu važnu ulogu koju imaju u svakodnevnim životima djece, odajući priznanje njihovom kontinuiranom radu i doprinosu obrazovanju.

Župan Kolar dotaknuo se brzih promjena koje se događaju zbog kojih se u obrazovanju, kako je naglasio, treba reagirati odmah jer će čitavo društvo biti u zaostatku i kaskati za razvojem, a to nije sreća za nikoga.

- Ne možemo očekivati samo od učitelja da sve to rade, a da društvo u cjelini to ne prati i ne daje dovoljan značaj. Ne možemo tražiti od učitelja da rade neke stvari umjesto roditelja. Sinergija svih u procesu jedino može dovesti do odličnih rezultata. Ne može sustav biti odgovoran za kućni odgoj! Nikada si društvo nije uzimalo toliko slobode da ulazi u prostor obrazovanja i da ima pravo vršiti pritisak. S druge strane, nikada veći ciljevi i očekivanja nisu stavljeni pred nas. Naravno, to je teško. Ali ako se tako nastavi, ostat ćemo bez ljudi u ovoj struci. Resorno bi se ministarstvo trebalo zapitati zašto je to tako?! Ako govorimo da se glas učitelja mora čuti, onda ga čujmo barem jedan dan u godini. Ali, učitelji govore 365 dana. Idealnog sustav nema, ali iz nekih primjera vidimo da se može. I, za to nisu ni potrebni novci nego više slušanja, gledanja i poniznosti. Nitko nije dovoljno pametan da ne bi trebao slušati većinu - poručio je Kolar.

Dodao je kako se odluke često donose unutar jednog okvira koji se zove zakon, iako postoji svjesnost da se zakon, pravilnik ili kurikulum mogao promijeniti. Stoga, dodao je, ne smije se odustati od ciljeva!

- Vrlo sam ponosan na ono što radite na ono kakvi jeste i jesmo. Preispitujemo sebe svaki dan i vidimo da smo negdje mogli biti bolji, ali nikada dovoljno mogućnosti da bismo pokrili sve ono što bismo željeli. Bitno je da odaberemo prioritete, svaki od vas mora razmišljati o svojim školama, a mi mislimo o svima. Da li smo uvijek bili u pravu? Nismo. Ali, molim vas da nam vjerujete da smo za svaku stvar dobro razmislili prije donošenja odluka - zaključio je Kolar.

Zamjenica Petek istaknula je kako je obrazovanje u svakom društvo kotač razvoja, a Županija to prepoznaje o čemu govori podatak da se preko 50 posto proračuna izdvaja upravo u ovaj sektor. Obrazovanje za svako dijete, rekla je, županijski je imperativ.

- Odgovorni smo za zakonski standard, a mislimo da u sinergiji s učiteljima_cama moramo dati najbolje od sebe da bismo učinili obrazovanje kvalitetnijim. Svi naši projekti ne bi bili mogući bez motiviranih učiteljica i učitelja koji ono što mi kreiramo provode u djelo. Važno nam je, da osim obrazovanja, djelujemo i radimo na odgoju. Danas je, više nego ikad, važno da djecu odgajamo u smjeru tolerancije, poštivanju različitosti i u duhu suradničkog ponašanja u zajednici. Malim koracima učenici kroz projekte koje provodimo i izvanškolske aktivnosti mijenjaju zajednicu na bolje - rekla je Petek. Istaknula je i kako danas, učitelji i učiteljice u KZŽ brinu o 13.312 mladih osoba što je velika odgovornost. Isto tako, važno je, dodala je, da se mladi slušaju i da se odgovori na njihove potrebe, ali i da sve svoje sklonosti i darovitosti mogu razviti u punom obimu.

- Učitelji i učiteljice su tu da usmjere djecu na put koji ih vodi kroz kvalitetan razvoj. Izazovno je biti učitelj, a pod povećalom je svaki njihov korak. Mnogi si daju za pravo da misle da znaju više od njih i da utječi na odgojno-obrazovni proces. Svaka podrška je dobrodošla, ali autonomija i poštivanje prema učiteljima i učiteljima potrebna je više nego ikad - poručila je Petek.

Županijska pročelnica Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako se KZŽ opredijelila da njeno najveće ulaganje bude u obrazovanje što dokazuje svojim izdvajanjem u proračunu, a potom dodala kako se današnji obrazovni sustav mora prilagoditi današnjem vremenu da bi učitelji bili spremni nositi se sa svim izazovima.

- Važan je i nužan partnerski odnos s istim ciljem, a to je da je u središtu učenik. Ulaganja u nadstandard, koji se osim ulaganja u infrastrukturu za poboljšanja uvjeta boravka učenika i uvjeta rada učitelja, odnosi i na 'soft' dio, odnosno brojne projekte koje smo zajedno ostvarili, ostvarivat ćemo i dalje uz sve vaše ideje i naš sluh. Nastojimo pružiti adekvatnu podršku darovitima što nije u nastavnom radu i programu, a ona je uz rad s učenicima s teškoćama, u porastu. Porast broja potreba govori o tome da ne ostajemo imuni na potrebe i da svakom djetetu dajemo pristup kakav im je potreban - poručila je Smičić Slovenec i završila s pozivom učiteljima da suradnja i dalje bude na istom na nivou pa i bolja.

Voditelj aktiva ravnatelja Poslovnih škola KZŽ Ivan Paradi poručio je kako su učitelji i nastavnici, bez daljnjega, neprocjenjivi ne samo zbog edukacije nego i pripreme za život.

- Oni su svoj život posvetili obrazovanju, odgoju, pripremi i stvaranju temelja boljeg života za sve nas. Stručan, motiviran, predan i empatičan učitelj svakodnevno se susreće sa sve više izazova i zahtjeva, procjenjuje i maksimalno se trudi iskoristiti potencijal svakog učenika, a istovremeno stvara ozračje u kojem se svako dijete osjeća sigurno, sretno, prihvaćao i uspješno. Na nama je odgovornost da i dalje osiguramo najbolje uvjete za djelovanje, da budemo motivacija i podrška. Učiteljima želim da i dalje svoju funkciju obnašaju časno i odgovorno, a da svojim radom i postupanjem uče druge da taj poziv poštuju - poručio je Paradi.

Pjesnici su opjevali učitelje, pisci opisali, slikari oslikali, stručnjaci definirali, rekao je, u ime ravnatelja srednjih škola KZŽ, ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan. Citirao je zatim Herbarta Gudjonsa kako bi opisao učitelje.

- Učitelj je vrtlar, a ne kipar. On pomaže da biljka raste, a ne izgrađuje učenika prema propisanom materijalu, na svoju sliku i priliku. Učitelj pokazuje put, ukazuje na pravilan smjer svojim primjerom, ali nije vješalica. Učitelji su arhitekti nacije. Oni formiraju, reformiraju i transformiraju svoje učenke u uspješne ljude. Ustvari, obrazovati za izvrsnost nije proces prosljeđivanja informacija ili davanje instrukcija. To je umjetnost i znanost formacije, reformacije i transformacije. Cilj obrazovanje nije jednostavno naučiti djecu kako zaraditi u životu nego izvući određene vrijednosti i potencijale kako bi dijete razvilo karakter koji će ga naučiti da živi iskreno i slobodno. Biti učitelj, znači biti građevinar, ali ne onaj koji gradi zgrade već onaj koji gradi ljude - poručio je Rozijan dodavši kako će učenici koji danas poučavaju učitelji, sutra biti lideri i mislioci. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook