Prethodni članak
Sljedeći članak

Zvonici zavičaja u Bedekovčini

Nakon dviju izložbi u Zagrebu, ciklus slika zlatarske slikarice Božene Slunjski nazvan «Zvonici zavičaja» pr


Nakon dviju izložbi u Zagrebu, ciklus slika zlatarske slikarice Božene Slunjski nazvan «Zvonici zavičaja» prvi put će vidjeti i zagorska likovna publika. Na poziv Srednje škole Bedekovčina, u njezinu izložbenom prostoru, u petak će u 18 sati izložbu otvoriti zagorska županica Vlasta Hubicki. Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Autorica, koju je doajen hrvatske likovne kritike Josip Škunca nazvao «slikaricom lirskih valera», izložit će 14 suhih pastela s motivima zagorskih zvonika, od župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u rodnom Zlataru do zvonika crkava Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, krapinske crkve sv. Katarine, Majke Božje Gorske u Loboru, Marije Snježne u Belcu, svete Barbare u Bedekovčini do kapela sv. Lovre u Lovrečanu, svetoga Antuna u Grabrovcu kraj Zaboka i Majke Božje na Vinskom Vrhu, te nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

«Sve su to postignuća što zaslužuju pažnju i koja obećavaju nova, opravdana, u sebi povezana i prihvatljiva likovna uzbuđenja», kaže kritičar Josip Škunca.

Božena Slunjski do sada je izlagala na više skupnih i dvije samostane izložbe, bila je sudionicom prošlogodišnjeg Zagorskog likovnog salona u Krapini, a samostalna izložba u Bedekovčini njezino je prvo cjelovitije predstavljanje u Hrvatskom zagorju. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ravnateljica je Osnovne škole Zlatar Bistrica i predsjednica Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook