Nikola Špoljar deseti puta ponosno branio boje Hrvatske

Atletičar AK Zabok nastupio na Svjetskom prvenstvu u trailu i planinskom trčanju koje se održalo u Innsbrucku (Austrija)

FotoJet.jpg

Kralj hrvatskog planinskog trčanja i atletičar AK Zabok, Nikola Špoljar, ovaj je tjedan nastupio na Svjetskom prvenstvu u trailu i planinskom trčanju koje se održalo u Innsbrucku (Austrija). Bio je to njegov deseti jubilarni nastup za reprezentaciju Hrvatske.

Nikola je prvo nastupio u planinskom trčanju tkz. vertikala na duljini od 6,5 km, a potom i u trail utrci dugoj 45 kilometara.

"Vertikalu" je Nikola završio na 91. mjestu u konkurenciji 130 trkača, od kojih je njih 121 završio utrku. Start je bio na 1.000 metara, a cilj na 2.000 metara. U 6,5 kilometara valjalo je proći čak tisuću metara visinske razlike. Nikola je vertikalu prošao u vremenu 52:22. Prvak svijeta u ovoj disciplini je Kenijac Patrick Kipngeno koji je stazu prošao u vremenu 40:18, drugi je bio Levi Kiproticih iz Ugande s vremenom 41:51, a treći Kenijac Josphat Kiprotich s vremeno 42:04.

Trail utrku na dužine od 45 kilometara uz visinsku razliku od 2.500 metara Nikola je završio na 111. mjestu u konkurenciji 185 trkača od kojih je utrku završio 151 trkač. Nikola je ostvario vrijeme 5:47:37. Svjetski prvak u trailu postao je Stian Hovind Angermund (Norveška) s vremenom 4:19:00, drugo mjesto pripalo Thomasu Roachu (V. Britanija) s vremenom 4:21:18, a treći je završio Luca Del Pero (Italija) u vremenu 4:22:04.

-Moram biti zadovoljan rezultatima. U Hrvatskoj nemamo prilike trčati na teko velikim nadmorskim visinama, što je za nas hendikep. Kad bi barem mogli odraditi trotjedne pripreme prije natjecanje sigurno bi bili u prvoj polovici poretka. No to je nažalost neizvedivo kako financijski, tako i zbog naših obaveza. Uživao sam u utrkama u tirolskim Alpama koje su izvukle ono najbolje od mene. Ponosan sam što sam po deseti put predstavljao Hrvatsku na ovako velikoj svjetskoj sportskoj manifestaciji koja je okupila 1.300 trkača i trkačica iz 70 zemalja svijeta. Zahvaljujem svim sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće jer smo si ovo SP morali financirati sami - riječi su Nikole Špoljara.

NAjčitanije