Američki predsjednik se obratio naciji: 'Putin nema pojma što mu se sprema'

Biden: ''Rasporedit ćemo trupe po Europi''

biden-

Večeras se sastajemo kao Amerikanci. Imamo dužnost jedni prema dugima, prema Amerikancima, rekao je na početku govora o stanju nacije američki predsjednik Joe Biden, nakon čega su prisutni zapljeskali, prenose 24 sata.

- Prije šest dana Vladimir Putin je potresao temelje slobodnog svijeta. On se preračunao. Nije očekivao ovoliki zid otpora. Upoznao je ukrajinski narod - rekao je, a prisutni su ustali nakon toga.

- Ukrajinci inspiriraju cijeli svijet. Tijelima blokiraju tenkove. Zelenskij je rekao: 'Svjetlo će pobijediti tamu'. Ukrajinska ambasadorica je tu uz nas - rekao je i pozvao ambasadoricu da ustane. Pljesak i ovacije čuli su se u dvorani.

- Kroz našu povijest naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazivaju još više kaosa, ne staju. A time cijena i prijetnja za Ameriku i svijet samo rastu. Zato je stvoren NATO pakt, da bi očuvao mir i stabilnost u Europi nakon Drugog svjetskog rata. SAD i još 29 drugih nacija su članice Pakta. To nešto znači, da američka diplomacija nešto znači.

Putinov rat je bio planiran i ničim isprovociran. Od je odbio diplomatsko rješenje, mislio je da Zapad i NATO neće reagirati. Mislio je da nas može podijeliti, ovdje u našem domu. Bio je u krivu, mi smo spremi - rekao je.

Zatvorit će američki zračni prostor za ruske avione: 'Putin nema pojma što mu se sprema'

- Putin je izoliran od svijeta više nego što je ikada bio - rekao je i poručio kako zajedno s partnerima SAD uvodi oštre sankcije Rusiji.

- Večeras, obraćam se ruskim oligarsima, dosta je! Mislim to - rekao je i dodao kako će SAD istraživati zločine ruskih oligarha.

- Pridružit ćemo se partnerima i zatvoriti američki zračnim prostor za ruske avione - poručio je Biden, a ta se odluka ranije i najavljivala u stranim medijima.

- Putin nema pojma što mu se sprema - dodao je Biden i poručio kako će to dodatno ugroziti rusko gospodarstvo.

Biden je rekao kako su uzvratili ruskim lažima s istinom i sad, kada je "Putin reagirao, svijet ga drži odgovornim".

Obratio se Amerikancima koji strahuju zbog rata u Ukrajini.

- Znam da se vijesti mogu činiti alarmantnima za Amerikance. Želim da znate da ćemo biti dobro. Bit ćemo dobro - rekao je.

- Kada će se ispisivati povijest ove ere, Putinov rat na Ukrajinu oslabit će Rusiju i ojačati ostatak svijeta - dodao je.

Biden je rekao kako će Amerika otpustiti 60 milijuna barela nafte iz rezerva diljem svijeta kako bi osigurali da cijene nafte ne divljaju.

- Da budem jasan, naše snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini - rekao je Biden i dodao kako će, umjesto toga, rasporediti američke trupe po Europi.

- Ne da se bore u Ukrajini, nego da obrane naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči napasti Zapad - rekao je.

- U tu svrhu mobilizirali smo američke kopnene snage, zračne eskadrile, trupe brodova za zaštitu zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Latviju, Litvu i Estoniju - dodao je, prenose 24 sata.